2014, un an dezastruos pentru firmele din județul Alba. Insolvențe, radieri și teamă de inițiativă
Situația agenților economici de la nivelul județului Alba se dovedește tot mai proastă, de la an la an.
Deși suntem adesea oferiți drept exemplu în ceea ce privește potențialul de dezvoltare și investițiile derulate (vezi Sebeșul cu industria, Alba Iulia cu cetatea, lucrările de infrastructură industria alimentară, Blajul cu BOSCH, Jidvei; Autostrada A1), în realitate datele statistice demonstrează că Alba este un mediu ostil pentru inițiativa antreprenorială.
Potrivit celei mai recente situaţii prezentate la nivel naţional de către Oficiul Registrului Comerţului, la nivelul județului Alba, în primele 9 luni din acest an:
-au fost înmatriculate cu aproape 50 % mai puţine firme decât în perioada similară a anului trecut, cea mai accentuată scădere se înregistrează în cazul PFA-urilor (mici întreprinzători) (un nedorit loc 3 pe țară, după Bistrița-Nasăud cu -57,84% și Gorj cu -51,15%)
-au fost radiate cu 17,41% mai multe firme decât în perioada similară din 2013
-numărul firmelor intrate în insolvență a crescut cu 51,46 la sută, comparativ cu anul trecut (362 de societăți comerciale, față de 239 în 2013).
Dacă privim situaţia la nivel regional, mult mai bine stau județele Brașov și Sibiu.
În ceea ce privește Brașovul, la capitolul insolvențe procentul este mai mic cu -25% față de anul trecut, numărul firmelor radiate a scăzut cu 9%, iar numărul societățlor nou înființate a scăzut cu doar 13%.
La Sibiu, numărul firmelor intrate în insolvență a scăzut cu 16,34% față de anul 2013, numărul societăților comerciale radiate a scăzut cu 4,99%, iar din perspectiva firmelor nou înființate scăderea este de 11,63%.
Datele de la Registrul Comerțului sugerează o situație îngrijorătoare în ceea ce privește economia județului Alba. Cei mai afectați par să fie micii întreprinzători și potențialii antreprenori, cei cărora le este teamă să înceapă o afacere acasă și preferă să plece mai degrabă la muncă în strănătate.
Salariu cu aproape 20 la sută mai mic decât media la nivel național
Salariul mediu net în județul Alba este cu aproape 20 la sută mai mic decât media la nivel național. În luna august 2014 a fost de 1.387 de lei, mai mic cu cu 296 de lei, respectiv cu 17,6%, faţă de salarial mediu realizat pe ţară, de 1683 de lei.
Pensionari, șomeri și bugetari
În județul Alba, cu o populație stabilă de 342.376 de persoane, în evidenţa CNAS se află peste 100.000 de pensionari, în evidențele AJOFN 10.168 de șomeri (dintre care aproape 7.000 neindemnizați) și aproape 80.000 de salariați (dintre care aproape 60.000 sunt bugetari).
sursa grafic harta venituri județe: biziday.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun