2 noiembrie| Tabloul „Regele Ferdinand”, semnat Zogu Zaharescu, va fi vernisat la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului
2 noiembrie| Tabloul „Regele Ferdinand”, semnat Zogu Zaharescu, va fi vernisat la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului
Marți, 2 noiembrie 2021, ora 11, la Sala Unirii va fi vernisat exponatul lunii noiembrie: Regele Ferdinand, un tablou (ulei pe pânză), semnat de pictorul Zogu Zaharescu.
Reprezentările regilor României sunt rare, regimul comunist încercând să-i scoată din istorie prin distrugerea a tot ceea ce însemna simbol al regalității. Aceeași soartă au avut-o monumentele și piesele de artă care aminteau de monarhia românească. Sculpturile ori monumentele de for public au fost demontate, inscripțiile care aminteau ctitoriile lor au fost martelate, peste picturile murale s-a așternut un strat de var, tablourile mobile au fost distruse.
În orașul Unirii, Alba Iulia, simbolurile regalității au supraviețuit peste timp: ctitorii Catedralei Încoronării, Ferdinand și Maria, sunt încă la locul lor, pe pereții bisericii, așa cum i-a imaginat pictorul Costin Petrescu, iar la Muzeul Național al Unirii s-au recuperat, în 2013, alte șapte reprezentări ale regilor României Mari, șase tablouri de dimensiuni mari (unul este pictat pe ambele fețe), semnate de Stoica Dumitrescu, Pericle Capidan, Zogu Zaharescu, V. Leon.
Zogu Zaharescu face parte din categoria pictorilor considerați „de gang”, un pictor care frecventa boema bucureșteană, pictând la comanda unor particulari nu prea înstăriți serii nesfârșite de țigănci ori flori. În tabloul intrat în patrimoniul muzeului albaiulian, se dezvăluite însă ca un pictor talentat, capabil să realizeze un portret de aparat, prin intermediul căruia iese în mod evident din categoria pictorilor uitați, blamați, dovedind ştiinţa practicării picturii profesioniste, academiste, într-o reprezentare memorabilă a Regelui Ferdinand I. Tabloul va fi expus la la sala Unirii până în 5 decembrie 2021.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]