Rămâi conectat

Curier Județean

19 noiembrie: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc reface simbolic o parte din traseul parcurs de români pentru a participa la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

19 noiembrie: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc reface simbolic o parte din traseul parcurs de români pentru a participa la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918

În ziua de 19.11.2022 Asociația Club Sportiv Eco Alpin susținută de Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Blaj, Primăria Comunei Valea Lungă, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Județul Alba, cu sprijinul asociaților: Mircea & Asociații, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA), Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) și EuroGifts, va desfășura cea de-a 12-a ediție a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc, care face parte din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru România și istoria ei”.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Evenimentul se desfășoară la 104 ani de la Marea Unire a românilor, proclamată pe 1 decembrie 1918, și la 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Alba Iulia.

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc este o probă a curajului care are drept scop promovarea alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea Istoriei României.

Lungimea traseului va fi de 52 de kilometrii. Se va pleca grupat, în coloană, de pe Câmpia Libertății din Blaj, locul din care în anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de români transilvăneni au strigat pentru prima oară “Noi vrem să ne unim cu țara!”.

Maratoniștii vor traversa prin satele Veza, Izvoarele, Roșia de Secaș, Tău, Ohaba, Berghin, Straja, Hăpria, Teleac, Drâmbar, care leagă Blajul de Alba Iulia.

Concurenții vor reface simbolic o parte din traseul parcurs de românii transilvăneni, în drumul lor către Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 decembrie 1918. Participanții vor purta cu ei drapelul României, drapelul României din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul și un steag al dacilor, ajungând în Cetatea Alba Carolina în jurul orei 16.00.

La maraton au fost invitați 10 maratoniști. Au confirmat participarea Rosu Ilie din Adjud, Donos Constantin din Codlea, Stan Turcu din București, Hiroko Ogawa din Japonia, Victor Ilie din Brăila, Braila Cătălin-Doru din Galați, Adrian Tiba și Cojocaru George, ambii din Brașov.

La start se va alinia o ștafetă a Municipiului Blaj, formată din 5 sportivi, condusă de maratonistul Dan Aldea, care vor alerga fiecare câte 10,5 kilometrii.

Finalul maratonului va fi în fața Catedralei Reîntregirii Neamului, iar festivitatea de premiere se va desfășura imediat după cursă, în fața Sălii Unirii, fiecare dintre participanți primind medalii, tricouri, cupe și diplome.

În cursa populară au fost invitați să participe copii de la Școala Gimnazială Ion Bianu din Comuna Valea Lungă, conduși de doamna profesoara Comșa Călina, și iubitori ai alergării din Municipiul Blaj.

Înainte de start se va intona imnul României. Apoi maratoniștii și participanții în cursa populară vor porni într-o alergare simbolică pe aleile de pe Câmpia Libertății în semn de respect față de românii care au participat la evenimentele din anii 1848 și 1918.

Startul în cursa de maraton va fi dat la ora 08.00 din fața Monumentului de pe Câmpia Libertății. Maratoniștii vor ajunge apoi la Crucea lui Iancu și la Monumentul lui Mihai Eminescu din Blaj, unde împreună cu participanții din cursa populară, vor aduce un omagiu poetului Mihai Eminescu și revoluționarului Avram Iancu. Maratoniștii vor continua alergarea către Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, unde se estimează că vor ajunge la ora 16.00.

La trecerea prin Blaj și Alba Iulia se va alerga grupat, pe trotuare, iar traversarea se va efectua pe la trecerile de pietoni semnalizate, iar acolo unde acestea nu există, se va alerga pe partea dreaptă a drumului și se va traversa pe la colțul intersecțiilor.

Coorganizatori ai acestei competiții sunt ARPIA – Filiala Alba și ARPIA – Filiala “Laurențiu Mărginean” Blaj.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Turismul din Alba, în cădere liberă: În mai 2025, în județ s-au cazat cei mai puțini turiști din Regiunea Centru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Turismul din Alba, în cădere liberă: În mai 2025, în județ s-au cazat cei mai puțini turiști din Regiunea Centru Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Regiunea Centro a fost în luna mai 2025 de 25% pe total structuri de cazare turistică, peste nivelul înregistrat în luna aprilie 2025 (20,6%) și sub […]

Citește mai mult

Curier Județean

ACCIDENT rutier la Căpâlna, cu un autoturism implicat: O persoană este încarcerată

Ioana Oprean

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Căpâlna, cu un autoturism implicat: O persoană este încarcerată Un accident rutier a avut loc duminică seara, în jurul orei 20.00, la Căpâlna. O persoană este încarcerată. Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la evenimentul rutier produs în localitatea Căpâlna. În accident ar fi implicat un autoturism, posibil o […]

Citește mai mult

Curier Județean

Cântar pentru vehicule de mare tonaj în Alba: Un nou protocol de colaborare între Consiliul Județean și ISCTR

Lucian Daramus

Publicat

în

Cântar pentru vehicule de mare tonaj în Alba: Un nou protocol de colaborare între Consiliul Județean și ISCTR Consiliul Județean Alba urmează să încheie un nou protocol de colaborare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR). Asta în vederea activității de identificare a vehiculelor de tonaj înmatriculate sau înregistrate în România sau în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea