19 februarie, zi de sărbătoare naţională, în onoarea lui Constantin Brâncuși. Proiect adoptat de Camera Deputaților
19 februarie va fi declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui proiect de act normativ adoptat miercuri, de Camera Deputaţilor. În această zi se va sărbători anual ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi. Proiectul de lege, adoptat prin vot final, stabileşte că 19 februarie va fi doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi.
Propunerea legislativa privind declararea zilei de 19 februarie „Ziua Brâncuşi” a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, după ce Senatul a respins-o iniţial. Pentru a se aplica, aceasta mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui ţării.
Potrivit actului, ziua de 19 februarie va fi declarată sărbătoare naţională. Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale vor putea să organizeze şi/sau să sprijine logistic şi material manifestări cultural-artistice.
19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobiţa s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi.
Iniţiatorii proiectului de lege afirmă că Brâncuşi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii şi ziua naşterii sale este sărbătorită pe tot mapamondul. Din acest motiv, românii n-ar trebui să fie mai prejos.
„Constantin Brâncuşi, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională”, scrie în expunerea de motive ce a însoţit propunerea legislativă.
Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără „Coloana fără sfârşit”, „Poarta Sărutului”, „Masa tăcerii” şi „Domnişoara Pogány”.
Proiectul de lege adoptat prin vot final stabileşte că 19 februarie va fi doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi.
Propunerea legislativă NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.
sursa:avocatnet.ro
(C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Condițiile în care pensiile mai pot crește anul acesta. Ministrul Finanțelor: „Indicatorii macroeconomici nu permit alte indexări”
PENSII 2025 | Condițiile în care pensiile mai pot crește anul acesta. Ministrul Finanțelor: „Indicatorii macroeconomici nu permit alte indexări” Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a anunțat recent, că o posibilă creștere a pensiilor în 2025 poate fi posibilă doar în contextul unei creșteri economice de expcepție în România. Citește și: BANI pentru pensionarii cu pensii […]