18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Pe 18 noiembrie, în fiecare an, se celebrează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).
Scopul specific ZEIA este sporirea conştientizării specialiştilor și a populației privind amplificarea RAM în urma abuzului în prescrierea şi a consumului excesiv de antibiotice. Aşa cum se prezintă astăzi, RAM creează perspectiva sumbră a unei lumi în care viaţa pacienţilor ar putea fi pusă în pericol de infecţii, altădată banale, cu bacterii ce nu vor mai putea fi anihilate de antibioticele disponibile.
În acelaşi timp, ZEIA focalizează pe informarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa în faţa ameninţării RAM: aprofundarea informării privind indicaţiile antibioticelor şi evitarea recurgerii necontrolate la acestea.
Administrarea antibioticelor trebuie să fie întotdeauna precedată de o recomandare medicală.
Mesaje cheie, de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice.
- Rezistențala antibiotice este astăzi una din cele mai grave amenințări la sănătatea publică și dezvoltarea mondială, precum și la siguranța alimentară.
- Rezistențala antibiotice poate afecta pe oricine, de orice vârstă, din orice țară.
- Rezistența la antibiotice este un proces natural pe care utilizarea excesivă a antibioticelor la oameni și la animale îl accelerează.
- Un număr mare de infecții – precum pneumonia, tuberculoza și gonoreea – au devenit greu vindecabile deoarece antibioticele utilizate în tratarea acestora au devenit ineficiente.
- Rezistența la antibiotice conduce la prelungirea spitalizărilor, sporirea costurilor medicale și creșterea mortalității.
- Fără schimbări de politici și de atitudine, precum combaterea infecțiilor prin vaccinare generalizată, spălarea frecventă a mâinilor, responsabilizarea comportamentelor sexuale, o mai bună igienă alimentară – rezistența la antibiotice va rămâne o amenințare majoră cu toate eforturile de a dezvolta noi antimicrobiene.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Programul Tomata 2025: Se schimbă ajutoarele de la stat pentru fermieri. Cum se dau bani conform noii legi
Programul Tomata 2025: Se schimbă ajutoarele de la stat pentru fermieri. Cum se dau bani conform noii legi „Tomata”, programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, intră într-o nouă etapă de anul viitor, schimbările legislative promiţând să aducă atât provocări, cât şi oportunităţi pentru fermieri. Noile modificări vizează extinderea ajutorului de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport5 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată