Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

18 aprilie – Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an, la 18 aprilie, Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor celebrează Ziua internațională a monumentelor și a siturilor aprobată în cadrul celei de-a 22-a Conferințe Generale a UNESCO din 1983. Această zi oferă posibilitatea ca publicul larg să conștientizeze dimensiunea patrimoniului monumentelor și siturilor la nivel național și mondial, precum și a vulnerabilității acestuia. Totodată, sunt aduse în atenția oamenilor și eforturile necesare protecției și conservării acestui patrimoniu.

La 18 aprilie 1982, cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, a fost sugerată ideea de a se stabili o zi pentru a sărbători diversitatea patrimoniului din întreaga lume. Pornind de la această idee a fost stabilită Ziua internațională a monumentelor și siturilor, proiect aprobat de Comitetul executiv al organizației.

În cadrul sesiunii Conferinței Generale a UNESCO din 22 noiembrie 1983, a fost adoptată o Rezoluție în acest sens, recomandându-se statelor membre să examineze posibilitatea de a declara ziua de 18 aprilie ca Ziua internațională a monumentelor și siturilor. În timp ce, mai multe țări și regiuni au stabilit ca zi a patrimoniului — Ziua europeană a patrimoniului, sărbătorită în fiecare an în septembrie, Ziua internațională a monumentelor și siturilor a reprezentat o oportunitate pentru toate Comitetele Naționale ICOMOS de a susține cauza lor împreună, în aceeași zi. Programul din această zi este coordonat de Comitetul Internațional ICOMOS Pentru Turism Cultural la care este conectată rețeaua ICOMOS din întreaga lume.

Tema din 2017 a acestei zile, este ”Patrimoniul Cultural și Turismul Durabil” (”Cultural Heritage & Sustainable Tourism’), fiind aleasă în contextul Anului Internațional al ONU pentru dezvoltarea unui turism durabil și a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și obiectivele acesteia, consemnează www.icomos.org.

Marcarea în 2017 a acestei zile, oferă Comitetelor ICOMOS naționale și internaționale posibilitatea de a sărbători rezultatele pozitive ale unui parteneriat puternic între dezvoltarea turismului durabil și conservarea patrimoniului cultural (avându-se în vedere și impactul potențial negativ). În această zi, ICOMOS încurajează, la nivel mondial, comunitățile locale și persoanele fizice să ia în considerare importanța patrimoniului cultural în viața lor, a identității și comunității lor, precum și de a promova gradul de conștientizare a diversității și a vulnerabilității patrimoniului cultural și eforturile necesare în vederea protejării și conservării acestuia.

În 2016, tema acestei zile s-a intitulat ”Patrimoniul sportului” (”The Heritage of Sport”), iar în 2015 tema a fost ”Patrimoniul comemorativ” și s-a marcat, cu acest prilej, împlinirea a 50 de ani de activitate a Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor.

ICOMOS și-a consacrat activitatea în vederea conservării și protejării monumentelor, ale ansamblurilor și siturilor aparținând patrimoniului cultural. Este singura organizație non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar și a tehnicilor științifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural și arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internațională din 1964 privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor (Carta de la Veneția).

Membrii ICOMOS, între care se află arhitecți, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri și urbaniști, contribuie la îmbunătățirea proceselor de conservare a patrimoniului, având în vedere standarde și tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, orașe istorice, peisaje culturale și situri arheologice.

În martie 2016, potrivit www.icomos.org, organizația avea 9.500 de membri individuali din 151 de țări, 300 de membri instituționali, 106 Comitete Naționale și 28 de Comisii Științifice internaționale.

Sursa: agerpres.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea