160 de ani de la abolirea sclaviei romilor
La 20 februarie 1856 a fost promulgată legea pentru desființarea robiei în cazul țiganilor particulari, aflați în propietatea boierilor.
Se elibera astfel ultima categorie de robi, cei ai particularilor, acordându-se despăgubiri proprietarilor prin „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Românesti” aceasta fiind practic prima mare reformă socială a Principatelor Române.
Dezrobirea tiganilor figura ca un punct important în politica vremii, emanciparea robilor ţigani fiind menţionată şi în programul revendicărilor revoluţionarilor de la 1848.
Proprietarilor de ţigani li se acorda o despăgubire de zece galbeni pentru fiecare ţigan, iar legea stabilea obligativitatea tuturor ţiganilor de a avea locuinţe statornice.
Legiferarea dezrobirii romilor nu a condus la schimbarea fundamentală a statutului lor în societate. Din punct de vedere cultural şi social, ţiganii continuă să fie consideraţi o subcultură, un grup social exclus. (TB)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Primăria Aiud reorganizează spațiul exterior al SPAP: Ce planuri are cu banii proveniți din valorificarea fierului
FOTO | Primăria Aiud reorganizează spațiul exterior al SPAP: Ce planuri are cu banii proveniți din valorificarea fierului Primăria Aiud a început procesul de reorganizare a spațiului exterior al Serviciului Public Administrarea Patrimoniului Local și dorește valorificarea obiectelor din metal feros care nu mai pot fi utilizate. Citește și: Mobilitatea urbană în cartierele din Aiud: […]