16 noiembrie | Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. A fost ars pe rug de păgâni pentru că nu a renunțat la credință
16 noiembrie | Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. A fost ars pe rug de păgâni pentru că nu a renunțat la credință
An de an, la data de 16 noiembrie este marcat Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Acesta a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de către Iisus și a scris prima Evanghelie. El a fost ars pe rug de către păgâni pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de Isus Hristos. Înainte să-și dedice viața crediței, a fost vameș. Textele vechi bisericești spun că el a fost autorul primei Evanghelii, care a fost scrisă spre sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60 ai primului secol creștin.
Potrivit calendarului ortodox, în ziua de miercuri, 16 noiembrie este dezlegare la ulei și vin, având în vedere să suntem în postul Crăciunului.
Evanghelia după Matei se află înscrisă în lista Canonului Muratori și amintită de Sfințîi Părinți Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Ea este recunoscută ca autentică și de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) și confirmată de Sinodul ecumenic Trulan (692).
Scopul evanghelistului a fost să dovedească cititorilor că Isus Hristos este Mesia cel prezis de profeți și în persoana Sa s-au îndeplinit toate vechile profeții.
Prima Evanghelie
Pentru că el face trecerea de la Vechiul spre Noul Testament, Sfinții Părinți au hotărât ca Evanghelia scrisă de el să fie prima. Aceasta ii are în vedere pe iudei și pe păgâni și din acest motiv ea este mai mult o Evanghelie de convertire a popoarelor la credință. Iudeilor le arată că Iisus este Mesia, iar păgânilor le vestește că mântuirea se realizează prin Hristos.
Având în vedere că Matei folosește foarte des sintagma „Împărăția cerurilor”, Evanghelia sa este numită și Evanghelia Împărăției. Ea este citită în Biserică timp de șaptesprezece duminici după cea a Rusaliilor.
A murit ca un martir
Nu se cunosc prea multe despre Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Nu se știe dacă acesta a fost căsătorit sau a avut copii. Textele vremii scriu că el a murit ca un martir în Etiopia sau în Pont. Ar fi fost ars pe rug de păgâni pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa.
Tot în data de 16 noiembrie mai este pomenit și Sfantul Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Marea privatizare din anii ’90: O treime din populația de atunci a devenit acționară. Cum poți afla dacă mai ai dividende și unde le poți încasa
Marea privatizare din anii ’90: O treime din populația de atunci a devenit acționară. Cum poți afla dacă mai ai dividende și unde le poți încasa În România, singura instituție care poate clarifica ce acțiuni deține fiecare român, unde și cât au de încasat din dividende, este Depozitarul Central, cu sediul în București, Bilevardul Carol […]
CODUL RUTIER 2025: Modificarea regulamentului de aplicare pune capăt interpretărilor legislative legate de intersecțiile cu SENS GIRATORIU
CODUL RUTIER 2025: Modificarea regulamentului de aplicare pune capăt interpretărilor legislative legate de intersecțiile cu SENS GIRATORIU Printr-o Hotărâre de Guvern, apărută recent, a fost modificat, regulamentul de aplicare a Codului Rutier. O modificare importantă este cea legată de sensurile giratorii din intersecții. Definirea intersecției cu sens giratoriu și stabilirea regulilor de circulație, pun capăt […]
Datoriile CNAS blochează întregul lanț farmaceutic. Bolnavii cronici, puși pe drumuri, din lipsa medicamentelor vitale
Datoriile CNAS blochează întregul lanț farmaceutic. Bolnavii cronici, puși pe drumuri, din lipsa medicamentelor vitale Datoriile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pun bolnavii cronici: cardiacii, diabeticii, pacienții oncologici, în situația neplăcută de a lua la rând farmaciile, în căutarea tratamentelor vitale. CNAS a plătit doar 20% din datoriile pentru medicamentele compensate, iar întârzierile […]