16 medici și 40 de asistente, în școlile din județul Alba. Localitățile din mediul rural au rămas descoperite
Rețeaua de medicină școlară în județul Alba este insuficientă, iar multe localitățile din mediul rural au rămas descoperite, a subliniat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea.
”La ora actuală funcționează o rețea de medicină școlară insuficientă, considerăm noi, care cuprinde un număr de 16 medici școlari angajați cu plată, de la bugetul de stat, prin transfer de la Ministerul Sănătății. 14 medici pentru preșcolari și elevi și doi medici în cabinetul studențesc din Alba Iulia”, a spus Sinea.
Acesta a explicat că șase medici sunt în școlile din Alba Iulia, trei la Blaj, câte doi la Sebeș și Aiud și unul în Ocna Mureș, în vreme ce alți doi medici asigură asistența la cabinetul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Totodată, în cabinetele școlare profesează 40 de asistente, dintre care două în cabinetul studențesc.
”Marea majoritate a localităților din mediul rural sunt descoperite în ceea ce privește asistența medicală. Acesta e un semnal de alarmă pe care îl tragem, am făcut și adrese către autoritățile locale”, a mai spus Sinea, întrucât primăriile sunt obligate să vegheze la bunăstarea instituțiilor de învățământ.
Unitățile de învățământ care nu au cabinete medicale pot încheia contracte part-time cu cabinetele medicilor de familie, astfel încât asistența să fie asigurată.
În județul Alba, în prezent, sunt 107 instituții de învățământ neautorizate sanitar, toate în mediul rural, cu preponderență în zonele de munte.
Medicul primar Ileana Văcaru, șeful compartimentului Evaluare Factori de Risc din Mediu, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că în unele școli învață sub 10 elevi.
”Trebuie ținut seama și de situația demografică din zonele respective pentru că dacă tendința demografică este de scădere a populației și în foarte multe școli se vorbește despre o închidere, în eventualitatea că anul viitor nu o să mai fie elevi înscriși, atunci sigur că nu este eficientă o investiție care să asigure condiții pentru patru, cinci, opt elevi. Acolo unde se vorbește că școala se va închide, cum poți să le ceri investiții? Le cerem să găsească soluții pentru transportul elevilor la cea mai apropiată unitate de învățământ care îndeplinește condițiile de autorizare”, a spus medic Ileana Văcaru.
Din cele peste 510 unități de învățământ, 107 (21%) – în care învață 3,25% din numărul total al elevilor din județ – nu au primit autorizație sanitară de funcționare deoarece nu îndeplinesc condițiile igienico-sanitare, principalele deficiențe fiind lipsa apei curente, a canalizării și a grupurilor sanitare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda
ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Un accident rutier a avut loc duminică seara pe autostrada A10. Trei autoturisme s-au ciocnit în zona CIC Dumbrava. Citește și: FOTO | Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun