13 octombrie: Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
Prin Rezoluția 44/236 (22 decembrie 1989), Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a desemnat în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor naturale. Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internațional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999.
În 2009, prin Rezoluția 64/200, Adunarea Generală a decis să desemneze 13 octombrie ca dată pentru marcarea acestei zile și să schimbe numele în Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor. Potrivit ONU, obiectivul instituirii Zilei internaționale pentru reducerea dezastrelor este acela de a crește gradul de conștientizare privind modul în care oamenii iau măsuri pentru a reduce riscul la dezastre.
La cea de-a treia Conferință mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internațională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local și au potențial în a provoca pierderi de vieți omenești și serioase probleme sociale și economice. Dezastrele cu debut brusc au ca urmare deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.
Dezastrele, dintre care multe sunt accentuate de schimbările climatice, au un impact negativ asupra investițiilor în dezvoltarea durabilă și asupra rezultatelor dorite.
Este necesar, astfel, ca la nivel local, capacitățile să fie consolidate de urgență. Abordarea cadrului Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, adoptat la cea de-a treia Conferință mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, este necesară în vederea unei acțiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică și la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum și a celor legate de mediu, a pericolelor și riscurilor tehnologice și biologice.
Tema din 2016 privind marcarea acestei zile este „Trăiește pentru a spune: Creșterea gradului de conștientizare, reducerea mortalității”, informează ONU.
Ediția 2016 marchează lansarea noii campanii „Sendai Seven”, centrată pe cele șapte obiective ale cadrului Sendai, dintre care primul privește reducerea mortalității în caz de dezastre.
Campania vizează să creeze un val de conștientizare cu privire la acțiunile întreprinse pentru a reduce mortalitatea din întreaga lume. Campania „Sendai Seven” este o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizații ale societății civile, pentru sectorul privat, organizațiile internaționale și cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internațional, regional și național în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre și al pagubelor.
La nivel mondial, femeile și copiii sunt de până la 14 ori mai expuși riscurilor de a muri într-un dezastru decât bărbații. Alte grupuri afectate în mod disproporționat includ persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă și persoanele indigene, potrivit ONU.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: „Spre România vine cu viteză un asteroid financiar. Oamenii care ar trebui să pregătească țara pentru acest impact se bat între ei ca în filmele lui Bud Spencer”
Radu Georgescu: „Spre România vine cu viteză un asteroid financiar. Oamenii care ar trebui să pregătească țara pentru acest impact se bat între ei ca în filmele lui Bud Spencer” Economistul Radu Georgescu atrage atenția că spre România vine cu viteză un „asteroid financiar”, în vtreme ce oamenii care ar trebui să pregătească țara pentru […]
Educația Nutrițională, o nouă materie de studiu în programa elevilor din clasele primare, din toamnă. Ar putea fi introdusă şi la liceu
Educația Nutrițională, o nouă materie de studiu în programa elevilor din clasele primare, din toamnă. Ar putea fi introdusă şi la liceu Educația Nutrițională va deveni din toamnă materie de studiu pentru elevii din clasele primare, care vor învăța despre mâncare sănătoasă şi bunele obiceiuri alimentare. Orele vor fi opţionale, iar iniţiatorii vor să le […]
PENSII 2025 | Cum va fi recalculată PENSIA în 2025 dacă ai muncit înainte de 2001? Documente necesare pentru a obține bani în plus
PENSII 2025 | Cum va fi recalculată PENSIA în 2025 dacă ai muncit înainte de 2001? Documente necesare pentru a obține bani în plus Sute de mii de pensionari din întreaga țară se bucură de o veste bună: pensiile lor vor fi recalculate, iar sumele ar putea crește semnificativ datorită includerii sporurilor, primelor și a […]