Rămâi conectat

Actualitate

13 octombrie: Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

janacom

Prin Rezoluția 44/236 (22 decembrie 1989), Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a desemnat în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor naturale. Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internațional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999.

În 2009, prin Rezoluția 64/200, Adunarea Generală a decis să desemneze 13 octombrie ca dată pentru marcarea acestei zile și să schimbe numele în Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor. Potrivit ONU, obiectivul instituirii Zilei internaționale pentru reducerea dezastrelor este acela de a crește gradul de conștientizare privind modul în care oamenii iau măsuri pentru a reduce riscul la dezastre.

La cea de-a treia Conferință mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internațională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local și au potențial în a provoca pierderi de vieți omenești și serioase probleme sociale și economice. Dezastrele cu debut brusc au ca urmare deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.

Dezastrele, dintre care multe sunt accentuate de schimbările climatice, au un impact negativ asupra investițiilor în dezvoltarea durabilă și asupra rezultatelor dorite.

Este necesar, astfel, ca la nivel local, capacitățile să fie consolidate de urgență. Abordarea cadrului Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, adoptat la cea de-a treia Conferință mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, este necesară în vederea unei acțiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică și la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum și a celor legate de mediu, a pericolelor și riscurilor tehnologice și biologice.

Tema din 2016 privind marcarea acestei zile este „Trăiește pentru a spune: Creșterea gradului de conștientizare, reducerea mortalității”, informează ONU.

Ediția 2016 marchează lansarea noii campanii „Sendai Seven”, centrată pe cele șapte obiective ale cadrului Sendai, dintre care primul privește reducerea mortalității în caz de dezastre.

Campania vizează să creeze un val de conștientizare cu privire la acțiunile întreprinse pentru a reduce mortalitatea din întreaga lume. Campania „Sendai Seven” este o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizații ale societății civile, pentru sectorul privat, organizațiile internaționale și cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internațional, regional și național în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre și al pagubelor.

La nivel mondial, femeile și copiii sunt de până la 14 ori mai expuși riscurilor de a muri într-un dezastru decât bărbații. Alte grupuri afectate în mod disproporționat includ persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă și persoanele indigene, potrivit ONU.

 

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii În căutare de bani pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul trimite ANAF-ul după contribuabilii suspectați că nu-și declară sursele de venit. Agenția Națională de Administrare Fiscală i-a luat, din nou, la ochi pe românii care fac bani din chirii. „Autoritățile de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea