13 octombrie: Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor
Marcată în fiecare an la 13 octombrie, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost iniţiată în 1989, după convocarea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în vederea promovării unei culturi globale de conştientizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor, conform www.un.org.
Ziua sărbătoreşte modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi înţeleg importanţa controlului asupra riscurilor cu care se confruntă.
Potrivit ONU, ediţia din 2019 a evenimentului continuă ca parte a campaniei „Sendai Seven”, centrată pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, adoptat la Conferinţa mondială a ONU, de la Sendai, Japonia.
Având în vedere numărul mare de decese, în special în timpul cutremurelor şi al valurilor tsunami, este deosebit de important să se acorde o atenţie deosebită rezistenţei clădirilor şcolilor şi spitalelor, asigurându-se că regulile de planificare şi codurile de construcţie sunt corespunzătoare pericolului.
Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.
Înaintea acestei decizii, o altă rezoluţie a Adunării Generale a ONU, 44/236 din 22 decembrie 1989, stabilea ca Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale să aibă loc în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internaţional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999, indică www.un.org.
La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internaţională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local şi au un mare potenţial în a provoca pierderi de vieţi omeneşti şi serioase probleme sociale şi economice. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.
Este necesar, în această situaţie, ca la nivel local, capacităţile să fie consolidate de urgenţă. Abordarea Cadrului Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice.
Campania „Sendai Seven”, care s-a axat pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, a fost lansată în 2016. Primul dintre obiectivele Cadrului Sendai priveşte reducerea mortalităţii în urma dezastrelor. Campania din 2016 viza astfel crearea unui val de conştientizare cu privire la acţiunile întreprinse pentru a reduce mortalitatea din întreaga lume. „Sendai Seven” a fost o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizaţii ale societăţii civile, pentru sectorul privat, organizaţiile internaţionale şi cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internaţional, regional şi naţional în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre şi al pagubelor.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba