13 Februarie 1785: Crișan, unul din conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania s-a sinucis spânzurându-se cu nojițele de la opinci în timpul detenției în închisoare
Gheorghe Crișan (Marcu Giurgiu, sau Crișan) (n. 1733 – d. 13 februarie 1785), a fost, împreună cu Horea și Cloșca, un conducător al răscoalei din Transilvania din 1784. S-a născut în 1733 în localitatea Vaca, azi satul Crișan, comuna Ribița, județul Hunedoara.
A comandat acțiunile țăranilor răsculați din Zarand, activând apoi la Câmpeni, Abrud și Cricău. Din tabăra sa a pornit, în numele lui Horea, ultimatumul țăranilor (11 noiembrie 1784) ce au luptat apoi împotriva trupelor austriece în Zarand, la Brad și la Hălmagiu. După reprimarea răscoalei, a fost prins (30 ianuarie 1785) și închis la Alba Iulia.
Lui Marcu Giurgiu i se spunea Crișan, pentru că era de loc din ținutul Zarandului, ținut prin trece Crișul Alb, iar locuitorilor de aici li se mai spuneau și „crișeni”, fapt pentru care și lui Marcu Giurgiu oamenii i-au spus „Crișan”.
După înăbușirea răscoalei în decembrie 1784, Crișan încercat să se ascundă, cu gândul ca în primăvara lui 1785 să reia lupta, dar a fost prins tot prin trădare precum Horea și Cloșca și încarcerat alături de aceștia la Alba Iulia. Crișan a fost trădat de către nouă țărani în frunte cu preotul greco-catolic Moise din satul Cărpeniş, fiind prins pe drumul ce duce spre Ponor, de un regiment al armatei imperiale austriece.
Imediat după capturare, Crișan a fost dus la Abrud, bătut și interogat de către maiorul Pückler, pentru ca în final să fie dus la Alba Iulia și întemnițat în celula aflată sub clădirea Gărzii Mari a cetății. Știind ce avea să urmeze și nedorind să fie batjocorit de către călăii săi, Crișan se va spânzura cu nojițele de la opinci, la data de 13 februarie 1785
La 13 februarie 1785 Crişan a fost găsit mort în celulă. El s-a sinucis prin strangulare, profitând de faptul că nu era păzit de santinele în interiorul celulei sale şi ştiind ce soartă îl aşteaptă la finalul judecăţii.
Trupul său a fost totuşi tăiat în bucăţi şi expus în diferite localităţi din Munţii Apuseni unde autorităţile au considerat că faptele sale au fost mai violente, ca avertisment şi exemplu pentru cei care ar mai îndrăzni pe viitor să se mai răscoale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: De ce România rămâne fără medicamente esențiale. Ser fiziologic, mai ieftin decât apa minerală
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: De ce România rămâne fără medicamente esențiale. Ser fiziologic, mai ieftin decât apa minerală Mii de medicamente ieftine au dispărut din farmaciile din România în ultimii ani, iar pacienții au rămas fără tratamente esențiale. Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, explică pentru News.ro cum taxele ridicate și politica celui mai mic […]