120.000 de români vor putea studia sau lucra în străinătate prin programul „Erasmus+”
Astăzi a fost lansat programul de finanţare al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport, Erasmus+, care va oferi burse pentru 120.000 de români care doresc să studieze sau să urmeze cursuri de formare ori voluntariat în străinătate, România urmând să primească în acest an 52 milioane euro.
Erasmus+ a fost lansat în prezenţa comisarului european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, care a precizat că acest program a schimbat deja viaţa a trei milioane de oameni şi, deşi bugetul european a fost redus pentru prima oară, Erasmus+ a crescut, pentru a arăta importanţa educaţiei formale şi învăţării informale.
„Capitalul uman este cel care va sprijini creşterea Europei atât la nivel social, cât şi economic. Investiţia în educaţie trebuie să continue chiar dacă bugetele vor fi restructurate. Lumea educaţiei devine din ce în ce mai globală şi toţi actorii trebuie implicaţi. Pentru tineri este nevoie de suport adecvat în funcţie de nevoile lor specifice. Mobilitatea rămane «sufletul» programului, pentru că Erasmus + este o fereastră către lume şi, în special, către ţările din jur. Chiar dacă mobilitatea nu poate rezolva toate problemele, reprezintă un instrument important pentru dezvoltarea competenţelor. (…) Erasmus deschide minţi şi schimbă vieţi”, a declarat comisarul european, la Bucureşti.
Noul program de finanţare va oferi burse pentru 120.000 de români, cu 50 la sută mai mulţi decât în precedentele programe ale UE.
Androulla Vassiliou a mai spus că rata şomajului în rândul tinerilor din România este foarte îngrijorătoare, ca în toate statele europene, şi reprezintă o risipă imensă de capacităţi umane.
„Noul nostru program Erasmus+ va acorda sprijin celor mai vulnerabili tineri, inclusiv tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează un program educaţional sau de formare. Oferind oportunităţi de mobilitate pentru învăţare non-formală, de exemplu prin intermediul Serviciului european de voluntariat, Erasmus+ va permite tinerilor să-şi întărească încrederea în sine, îi va ajuta să-şi găsească drumul în viaţă şi, cel mai important, le va consolida competenţele”, a explicat Vassiliou.
Ea a mai arătat că în Europa există peste două milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori declară că întâmpină dificultăţi în a recruta personal cu competenţele necesare.
România va primi aproape 52 de milioane de euro în 2014 în cadrul programului Erasmus+, ceea ce înseamnă o creştere cu 11 la sută faţă de finanţarea primită anul trecut prin programul pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi programul „Tineret în acţiune”, nivelul acestei finanţări urmând să crească în fiecare an până în 2020.
Între 2007 şi 2013, aproximativ 80.000 de studenţi, tineri, profesori, formatori şi animatori pentru tineret din România au beneficiat de burse în cadrul programului UE pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi al programului „Tineret în acţiune”, care au fost înlocuite de programul Erasmus+.
Bugetul programului Erasmus+ pentru următorii şapte ani este de 14,7 miliarde de euro, cu 40 la sută mai mult decât bugetul programelor anterioare din perioada 2007-2013, fiecare stat membru urmând să beneficieze de o creştere semnificativă a finanţării pe durata programului.
Bugetul de 14,7 miliarde de euro ia în considerare estimările privind inflaţia în viitor şi se estimează că se vor aloca fonduri suplimentare pentru programele de schimb din învăţământul superior şi pentru sprijinul administrativ acordat ţărilor din afara UE.
Pentru prima dată, Erasmus+ oferă sprijin pentru sport, bugetul prevăzut în acest sens, de aproximativ 265 milioane de euro pentru următorii şapte ani, va contribui la combaterea unor probleme transfrontaliere, cum ar fi meciurile aranjate şi dopajul.
Sursa Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana