Rămâi conectat

Curier Județean

12 septembrie| Dublă aniversare închinată Smarandei Brăescu, prima femeie pilot din România. 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la obținerea recordului absolut la parașutism

Ziarul Unirea

Publicat

în

12 septembrie| Dublă aniversare închinată Smarandei Brăescu, prima femeie pilot din România. 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la obținerea recordului absolut la parașutism

Luni, 12 septembrie, începând cu ora 13.30, la Muzeul Principia din Alba Iulia va avea loc un eveniment aniversar închinat Smarandei Brăescu, prima femeie pilot din România, de la a cărei naștere se împlinesc anul acesta 125 de ani, dar și 90 de ani de la obținerea recordului absolut la parașutism.

„Alba Iulia va găzdui luni, 12 septembrie, cu începere de la ora 13.30, la Muzeul Principia, un eveniment aniversar închinat Smarandei Brăescu, prima femeie pilot din România, de la a cărei naștere se împlinesc anul acesta 125 de ani, dar și 90 de ani de la obținerea recordului absolut la parașutism.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest sens, Ministerul Apărării Naționale a declarat anul 2022 – Anul Smaranda Brăescu, conform legii nr. 19/2022.

Programul evenimentului cuprinde mai multe prelegeri susținute de Petruța Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia (Viața și activitatea Smarandei Brăescu), istoricul Marius Cristea, de la Muzeului Național al Unirii, (Smaranda Brăescu în context național și internațional), părintele profesor dr. George Remete (Omul de știință și credința) și domnul comandor av. (r) Laurențiu Buzenchi, președintele ARPIA Smaranda Brăescu Cluj, care va lansa volumul „Smaranda Brăescu, Lăsați-mă să zbor!” De asemenea, se va viziona și filmul documentar, „Măndița” realizat de Studioul Cinematografic al Armatei.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Cercul Militar Alba Iulia și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii „Smaranda Brăescu” – Filiala Cluj.

Cine a fost Smaranda Brăescu?

A fost prima femeie pilot din România, prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană la paraşutism (1931) şi campioană mondială (1932, cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA).

Smaranda Brăescu s-a născut la 21 mai 1897, în satul Hănţeşti, comuna Buciumeni, din judeţul Galaţi. Între anii 1924 – 1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Bucureşti, secţia de Artă Decorativă şi Ceramică.

La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu paraşuta, de la înălţimea de 600 de metri. La 2 octombrie 1931, câştigă titlul european la paraşutism, în urma unui salt de la înălţimea de 6000 de metri, depăşind şi recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur.

În 1932, la 19 mai, devine campioană mondială la paraşutism, în urma unui salt realizat cu o paraşută de construcţie românească, de la înălţimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute. Recordul său a fost omologat de Aero Clubul din Washington.

Smaranda Brăescu a fost una din puţinii instructori de paraşutişti militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 Paraşutişti de la Băneasa, iar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost activă ca pilot în „Escadrila Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Est şi apoi pe frontul de Vest, în cadrul Escadrilei nr. 13, în Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia. Ca urmare, a fost decorată cu crucea „Regina Maria”, clasa III, în 1943.

În 1946 a fost acuzată că nu „a demascat” grupările opozante regimului comunist şi că a semnat, alături de alte 11 personalităţi, memoriul prin care dezvăluia falsificarea alegerilor. Astfel că, regimul comunist o condamnă la doi ani de închisoare. S-a ascuns într-o mănăstire sub numele de Maria Popescu, fiind deja bolnavă de cancer mamar. A fost internată pe ascuns și operată la Clinica Universitară din Cluj-Napoca, sub supravegherea profesorului doctor Iuliu Haţeganu. Din păcate, în data de 2 februarie 1948, părăsește această lume. A fost înmormântată în Cimitirul Central din Cluj-Napoca sub numele Maria Popescu.

Locul a fost identificat în acest cimitir de membrii ai Asociației ARPIA, filiala Cluj, iar în 2018, s-a reușit ridicarea monumentului închinat Smarandei Brăescu. De asemenea, mai are un bust dezvelit la Bârlad și deține patru titluri de Cetățean de Onoare post mortem (Bârlad, Tecuci, Galați și Cluj-Napoca).

Centrul Cinematografic al Armatei, cu sprijinul Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, a realizat un documentar care spune povestea vieții celebrei românce și care cuprinde trei filme, precum și o sinteză a acestora în scurt-metrajul „Măndița”, arată Cercul Militar Alba, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

30 septembrie 2022| Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii, un nou sezon de reconstituire istorică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii, un nou sezon de reconstituire istorică

Vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 17, la Alba Iulia debutează un nou sezon de reconstituire istorică, de data aceasta având în prim plan Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii.

Astfel, până la 1 decembrie, publicul se poate întâlni, în fiecare vineri de la ora 17, pe esplanada Sălii Unirii, cu reenactorii albaiulieni care dau viață atât Gărzii Naționale, cea care a asigurat securitatea Marii Adunări de la 1 decembrie 1918, dar și cu personalități din istoria românilor, precum regele Ferdinand, regina Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul susținut de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Uniri Alba Iulia își propune să promoveze atât actul de la 15 octombrie 1922, Încoronarea, dar și Marea Unire de le 1 decembrie 1918, ambele momente având loc la Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Alba Iulia își îmbracă polițiștii locali. Aproape 5.000 de lei pentru pantaloni, caschete, scurte și bocanci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia își îmbracă polițiștii locali. Aproape 5.000 de lei pentru pantaloni, caschete, scurte și bocanci

Polițiștii locali din municipiul Alba Iulia vor beneficia de uniforme noi, scurte de vânt, cămăși, pantaloni, caschete și embleme, în valoare de aproape 5.000 de lei.

Primăria municipiului Alba Iulia, va cumpăra articole de îmbrăcăminte pentru polițiștii locali din oraș, în valoare totală de 4.953 de lei, fără TVA.

Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Elit - Gustul Desăvârșit
Denumire articol Cantitate de aprovizionat (buc.)
Scurtă vânt 13
Scurtă iarnă 1
Pantalon 13
Pantalon căptușiți 13
Bocanci 7
Pulover 7
Cască de protecție 6
Mănuși de protecție 1 set


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Albaiulianul Ioan-Alexandru Mincă are nevoie, mai ales acum, de sprijin financiar! Transplantul de inimă, singura variantă pentru a trăi!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ioan-Alexandru Mincă (35 de ani), fratele portarului albaiulian Mihai Mincă, are nevoie de ajutor pentru a trăi, întrucât sansa sa la viață este doar transplantul de inimă: concluzia la care au ajuns specialiștii din Leipzig!!!

Alexandru a stat 3 săptămâni în Germania, în încercarea de a fi operat pulmonar și la inimă, dar medicii au decis că este foarte riscant și doar transplantul rămâne în discuție.

Ioan-Alexandru Mincă urmează să revină în Germania, fiind pus pe o listă de așteptare.  Familia trebuie să găsească o chirie în apropierea Spitalului din Hannover, în acest timp fiind sub tratament la domiciliu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eu, împreună cu familia, vă mulțumim din tot sufletul pentru că ne-ați fost alături. Însă avem în continuare nevoie de sprijinul vostru„, a transmis Ioan-Alexandru Mincă.

În vară, cazul său indica efectuarea a două intervenții chirurgicale, posibile doar în străinătate, la Viena, iar estimările preliminare ajungeau la o sumă de peste 45.000 de euro.

În urma apelului umanitar, oameni mărinimoși i-au sărit în ajutor, însă fondurile strânse până în prezent nu sunt suficiente.

Donațiile se pot face în conturile:

Contul RON

IBAN: RO97BTRL00101201L61194XX

Titular cont: Suciu Roxana Iuliana

Banca: Banca Transilvania

 

Contul EURO

IBAN: RO55BTRLEURCRT00L6119401

Titular cont: Suciu Roxana Iuliana

Banca: Banca Transilvania

Persoană de contact: Roxana Iuliana Suciu (telefon 0740/ 361942).

La numărul de telefon așișat se poate dona și prin  BT Pay sau Revolut.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea