12 octombrie, Ziua Mondială a Vederii. Peste 200 de milioane de oameni suferă de afecțiuni oftalmologice
Ziua Mondială a Vederii, este sărbătorită în acest an la 12 octombrie.
Astăzi, lumea este populată de sute de milioane de oameni lipsiți de vedere sau cu deficiențe de vedere, din cauza unor cauze care pot fi tratate sau prevenite.
Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii (AIPO) își pune speranțele în Atlasul IAPB Vision, care adună cele mai recente date legate de pierderea vederii, prezintă soluții și bune practice și avertizează asupra amenințărilor emergente care, dacă ar fi ignorate, ar putea inversa progresele înregistrate în ultimii 25 de ani. Atlasul se dorește un instrument puternic în lupta pentru redresarea inechităților și a deficiențelor care dau naștere la această nedreptate.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată de mai mulți deputați PSD-UNPR, PNL și independenți, care susțin, în expunerea de motive, că, potrivit statisticilor mondiale, afecțiunile oculare au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii, la nivel global, aproximativ 285 milioane de oameni au vederea afectată parțial sau total. „La nivel global, cauzele orbirii sunt următoarele: cataractă (51%), bolile copilăriei (4%), viciile de refracție (3%), opacitatea corneei (4%), degenerescența maculară legată de vârstă (5%) și glaucom (8%)”, se mai arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul cdep.ro.
Totodată, în același document, se face referire la reuniunea tuturor reprezentanților Societăților Naționale de Oftalmologie din Europa, care a avut loc în perioada 6-9 iunie 2015, la Viena, în cadrul căreia s-au dezbătut aspecte privind derularea Planului Global de Acțiune 2014-2019, la nivelul tuturor statelor, pentru îmbunătățirea calității vederii în toate statele europene. Cu acest prilej, s-a constatat că această zi nu este marcată la nivel național în toate țările europene, unul dintre aceste state fiind România. Inițiatorii au subliniat faptul că Societatea Română de Oftalmologie dorește alinierea României la standardele mondiale și europene, susținând demersul legislativ.
Propunerea de lege a fost adoptată de Senat, la 28 octombrie 2015, și de Camera Deputaților, la 2 martie 2016, legea fiind promulgată de președintele Klaus Iohannis, la 29 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial al României, la 1 aprilie 2016.
Potrivit Legii nr. 48/2016, Ziua mondială a vederii în România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de organizațiile neguvernamentale din domeniul medical, de reprezentanțele României în străinătate, de entități medicale publice și private, prin evenimente dedicate prevenirii afecțiunilor oculare și orbirii, responsabil de coordonarea acestor activități fiind Ministerul Sănătății.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]