12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a aprobat în 1999 recomandarea făcută de Conferinţa mondială a miniştrilor responsabili pentru Tineret ca 12 august să fie declarată Ziua internaţională a tineretului.
La împlinirea a 75 de ani de la semnarea Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 26 iunie 1945, şi cu doar 10 ani înainte ca Agenda 2030 să devină o realitate pentru toţi, încrederea în instituţiile publice este erodată. La nivel internaţional, pe fundalul unei lumi din ce în ce mai polarizate, sistemul internaţional de guvernare suferă în prezent o criză de legitimitate şi relevanţă. În special, această criză este înrădăcinată în necesitatea de a consolida capacitatea sistemului internaţional de a acţiona în concert şi de a implementa soluţii la provocări şi ameninţări presante (exemplele includ unele dintre cele mai grave conflicte contemporane şi situaţii de urgenţă umanitară, precum Siria şi Myanmar, sau provocări globale, cum ar fi focarul COVID-19 şi schimbările climatice).
Permiterea implicării tinerilor în mecanisme politice formale creşte corectitudinea proceselor politice prin reducerea deficitelor democratice, contribuie la politici mai bune şi mai durabile şi are, de asemenea, o importanţă simbolică care poate contribui în continuare la restabilirea încrederii în instituţiile publice, în special în rândul tinerilor.
Mai mult, majoritatea provocărilor cu care se confruntă în prezent umanitatea, cum ar fi focarul COVID-19 şi schimbările climatice necesită o acţiune globală concertată, iar implicarea şi participarea semnificativă a tinerilor trebuie abordate în mod eficient.
În 1998, o rezoluţie care proclama 12 august drept Ziua internaţională a tineretului a fost adoptată de prima sesiune a Conferinţei mondiale a miniştrilor responsabili pentru Tineret, găzduită de Guvernul Portugaliei în cooperare cu Naţiunile Unite (Lisabona, 8 – 12 august 1998). Respectiva recomandare a fost aprobată ulterior de cea de-a 54-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în Rezoluţia 54/120, intitulată „Politici şi programe care implică tineretul” („Policies and programmes involving youth” – 17 decembrie 1999).
Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini Ziua internaţională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.
Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Pensia socială minimă garantată 2025. Cu cât crește indemnizația socială minimă pentru pensionari
Pensia socială minimă garantată 2025. Cu cât crește indemnizația socială minimă pentru pensionari Pensia socială și indemnizația socială se oferă pensionarilor ce nu au muncit pe parcursul vieții lor sau nu au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale. Care va fi pensia minimă garantată de la 1 ianuarie 2025 Aproape 5 milioane de vârstnici […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!
-
Sportacum 4 zile
CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-0)! „Alb-negrii” s-au împiedicat în derby „de Alba”, ratând primul loc
-
Actualitateacum 3 zile
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitateacum 5 zile
8 noiembrie: Ziua mondială a urbanismului