#10 PENTRU SIGURANȚĂ: Campanie de informare și prevenire desfășurată în 12 unități școlare din județul Alba
În ultimele două zile, polițiști, jandarmi, pompieri și specialiști A.N.I.T.P. și A.N.A. au promovat mesajul siguranței în 12 unități de învățământ din județ. Prevenirea traficului de persoane, a consumului de droguri a victimizării din infracțiuni și situații de urgență au fost subiectele de discuție cu elevii și profesorii. Acțiunea a avut loc în cadrul Campaniei de informare și prevenire “#10 PENTRU SIGURANȚĂ”, în care elevii din 12 unități de învățământ din județ au participat la lecția siguranței.
În perioada 10 – 11 septembrie 2019, specialiști în prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Avram Iancu” Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” Alba, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia s-au întâlnit cu aproximativ 700 de elevi de gimnaziu și liceu din Alba Iulia, Sebeș, Blaj și Jidvei și cu cadrele didactice din 12 unități de învățământ, împreună cu care au discutat despre siguranță și cărora le-au explicat câteva aspecte legate de pericolul care stă în spatele unei atitudini de nepăsare.
Minorii au fost sfătuiți ca, pe drumul lor spre școală sau casă, să evite să folosească telefonul mobil şi să fie foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, să nu intre în vorbă cu necunoscuţii şi să nu plece nicăieri împreună cu aceştia, să nu accepte să facă parte dintr-un grup de prieteni care au obiceiuri nesănătoase (consumă alcool sau tutun) și să nu cadă în capcana consumului de substanțe interzise.
Li s-a explicat că orice consum de substanţe psihoactive poate crea dependență, încă de la prima utilizare și poate agrava vulnerabilităţile sau problemele psihice (depresie, anxietate, paranoia). Tinerii au fost îndrumați să se informeze, în legătură cu consecințele consumului de droguri, de la persoane care au experiență în lucrul cu consumatorii, care sunt în măsură să răspundă sincer și profesionist, la orice întrebare.
Într-o lume tot mai digitalizată, în care tehnologia acaparează din ce în ce mai multe domenii de activitate și sfere de interes, relațiile interumane ajung să depindă, intr-o mai mare măsură, de comunicarea virtuală decât de cea față în față, de aceea, tinerii au fost îndrumați să fie precauți și să nu creadă tot ceea ce află de la prietenii virtuali pe care nu îi cunosc și în viața reală. În spatele unei fețe prietenoase se poate ascunde o persoană care poate avea cele mai rele intenții, care îl poate transforma, pe un copil naiv, în victima sigură a unor infracțiuni grave.
Elevii au fost încurajați să discute cu părinţii şi profesorii şi să le ceară ajutorul atunci când sunt ameninţaţi ori şicanaţi de colegi, să-şi trateze colegii cu respect şi toleranţă, să comunice civilizat, să nu dea curs provocărilor, să nu se împingă sau să-şi lovească colegii, nici măcar în joacă.
Cadrele didactice prezente la întâlnirile tinerilor cu specialiștii în prevenire au întărit mesajul acestora și s-au arătat deschiși pentru un stil de comunicare flexibil, astfel încât problemele cu care s-ar putea confrunta elevii să fi identificate imediat și găsite soluții pentru înlăturarea pericolelor de victimizare a acestora.
Campania #10 PENTRU SIGURANȚĂ continuă, urmând ca, până în 20 septembrie, specialiștii în promovarea siguranței din cadrul structurilor locale ale M.A.I. să se întâlnească cu elevi din alte 38 de unități de învățământ din județ.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025
Cum va fi vremea mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025 Valorile termice vor crește ușor în vestul, nordul și centrul țării, iar în rest nu vor avea variații semnificative în cursul zilei de vineri, 11 iulie 2025, în România. Pe alocuri vor cădea ploi. Citește și: Cum […]
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii Ministrul Muncii, Florin Manole, a oferit joi, 10 iulie 2025, într-un interviu la un post de televiziune, detalii privind modul în care se va aplica noua taxare a pensiilor care depășesc pragul de 3.000 de lei. Citește […]
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor niște găuri negre în care s-au pierdut miliarde de lei. Deși au fost subvenționate, acestea au înghițit foarte mulți bani din bugetul de stat, pe care acum, autoritățile încearcă […]