10 octombrie: Se năștea la Alba Iulia Laura Stoica, una dintre cele mai bune voci ale rockului românesc. Artista ar fi împlinit astăzi 57 de ani
10 octombrie: Se năștea la Alba Iulia Laura Stoica, una dintre cele mai bune voci ale rockului românesc. Artista ar fi împlinit astăzi 57 de ani
Deși au trecut aproape două decenii de când s-a stins din viață, albaiulianca Laura Stoica, o voce inconfundabilă a muzicii românești, continuă să rămână în inimile fanilor ei.
Laura Stoica (nume complet Adriana Laurenţia Stoica – n.r.) s-a născut în Alba Iulia, la 10 octombrie 1967. Şi-a petrecut anii copilăriei la Târgovişte, unde s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1986, secţia canto clasic, avându-l profesor pe Emil Niculescu.
A participat la multe festivaluri de muzică uşoară în anii ’80: Amara, Ploieşti, Buzău, Deva şi altele. În anul 1990, când deja era solista Teatrului din Ploieşti, a participat la Festivalul Mamaia, unde a cucerit Premiul I cu piesa ”Dă, Doamne, cântec” de Viorel Gavrilă, pe versurile lui Eugen Rotaru. În acelaşi an, Radio România i-a decernat Premiul pentru cel mai bun debut muzical al anului.
În 1991, a lansat single-ul ”Un actor grăbit” şi a primit premiul revistei ”Pop, Rock & Show” pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului; melodia ”Un actor grăbit”, compusă de Bogdan Cristinoiu, a fost aleasă piesa anului, precizează site-ul artistei.
Prima participare a Laurei Stoica la Festivalul ”Cerbul de Aur” de la Braşov a fost în 1992, când a primit Premiul I pentru debut discografic, Premiul II pentru interpretare cu piesa ”Focul”, Premiul III pentru creaţie cu piesa ”Ai fost laş”. În acelaşi an a câştigat Premiul II la International Pop Festival, Austria (1992), Premiul Radio Contact pentru Cea mai bună voce pop a anului, premiul revistei ”Actualitatea Muzicală” pentru Cea mai bună interpretare a unei piese pop a anului – ”Un actor grăbit”, premiul revistei ”Pop, Rock & Show” pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului şi Cel mai bun videoclip al anului – ”Focul”.
În 1994 a lansat albumul „Focul”, iar trei ani mai târziu – albumul ”Nici o stea”, cu care a câştigat, în 1997, premiul discografic la Festivalul „Cerbul de Aur”. În 1998, a primit Premiul Juriului (cu piesa „Ea nu ştie ce vrea”) la Festivalul Pamukkale din Turcia, iar în 2001, la Festivalul Discovery de la Varna (Bulgaria), a obţinut Trofeul pentru cea mai bună piesă („I Need Love”), notează site-ul www.laurastoica.ro.
Pe lângă numeroasele premii obţinute, Laura Stoica a avut o bogată activitate concertistică. În perioada 1990-2005, a evoluat în peste 700 de concerte şi spectacole, pe scenele româneşti şi în străinătate. A apărut în mai mult de 650 de show-uri de televiziune din România, Bulgaria, Malta, singură sau alături de trupa sa – Laura Stoica Band. Înfiinţată în 1993, trupa Laurei a reunit, pe parcursul anilor, mulţi muzicieni valoroşi – Iulian Vrabete, Eugen Mihăescu, Vlady Cnejevici, Florin Ionescu, Răzvan Lupu („Lapi”), Relu Biţulescu, Mihai Coman, Remus Carteleanu, Matei Căpitanu, Răzvan Mirică, Răzvan Gorcinski. Ultima formulă a trupei îi avea în componenţă pe Adrian Vişteanu (chitară), Emanuel Gheorghe ”Fisă” (clape), Victor Miclăuş (bass), Cristian Mărgescu (tobe), Laura Luchian (backing-vocal).
Laura Stoica a absolvit, în 2000, cursurile de actorie ale Universităţii Ecologice din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe Adriana Popovici, Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Doru Ana. Spectacolul ei de licenţă a fost pe scena Teatrului Nottara, în piesa „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în rolul Vasilisa, regia fiind semnată de Constantin Codrescu.
Tot ca actriţă, în perioada 2000-2001, a jucat în „Hammam/Prizonier în cutia toracică”, după Tahar Ben Jeloun, în rolul Ahmed, regia Mihai Mihalcea. În 2004, a interpretat rolul Drucila în „Îndrăgostiţii din Ancona”, regia Andrei Mihalache, la Teatrul din Constanţa, iar ulterior a devenit angajata Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti, unde a avut mare succes în rolul Rocky din spectacolul „Călători în voia sorţii”, regia Marcela Timiraş, conform site-ului artistei.
În 2005, după o perioadă de absenţă, Laura a hotărât să revină cu un album şi un stil nou, lansând albumul ”Laura Stoica – S-a schimbat” şi realizând un videoclip pentru piesa ”Mereu mă ridic” de pe acest album. În videoclip, la tobe, era logodnicul Laurei, Cristian Mărgescu.
În 2 martie 2006, într-un comunicat de presă, Laura anunţa că va fi mamă. O săptămână mai târziu, în seara de 9 martie 2006, Laura Stoica şi Cristian Mărgescu şi-au pierdut viaţa într-un cumplit accident de circulaţie, în timp ce se întorceau de la Urziceni, unde avuseseră un concert.
Chiar în noaptea tragicului accident, Ovidiu Komornyik a scris melodia ”In Memoriam Laura Stoica” şi a chemat în studioul său mai mulţi artişti pentru a înregistra piesa.
În perioada 8-10 octombrie 2007, la Bucureşti a avut loc prima ediţie a Festivalului ”Laura Stoica”, organizat de fratele acesteia, Alexandru. În 2017, festivalul a avut loc în perioada 7-8 octombrie, la Târgovişte.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată