10 Mai 2020: Ziua Tatălui. Prilej de recunoaștere a contribuției la viața de familie
Începând cu 2010, în cea de-a doua duminică a lunii mai, se sărbătorește Ziua Tatălui. Anul acesta, 2020, tăticii vor fi serbați în 10 mai.
Ziua Tatălui este sărbătorită la o săptămână după Ziua Mamei, care nu este pe 8 martie, așa cum, în mod eronat, mulți dintre noi cred. Astfel, în fiecare an, Ziua Mamei este în prima duminică din luna mai, urmată, la o săptămână, de ZIUA TATĂLUI.
Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, pe 9 mai 2010. Datele calendaristice în care se va sărbători Ziua Tatălui în următorii ani sunt următoarele: 9 mai 2021, 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024, 11 mai 2025 și 10 mai 2026.
ZIUA TATĂLUI 2020. Semnificaţia sărbătorii
Semnificația acestei zile este legată direct de poziția tatălui în familie și în societate. Ea are o semnificație aparte deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general.
În Evul Mediu celebrarea paternității se sărbătorea pe 19 martie, de Ziua Sfântului Iosif, numită de catolici Nutritor Domini (Nașterea Domnului). Sărbătoarea a fost adusă în America de către spanioli și portughezi.
Pe plan mondial, nu există în cazul celebrării zilei tatălui o tradiție bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la țară la țară. Indiferent în ce colţ al lumii sunt celebrate, Ziua Tatălui şi Ziua Mamei rămân o oportunitate de exprimare a aprecierii dragostei şi efortului părinţilor în creşterea şi educarea copiilor.
Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Tatălui şi Zilei Mamei a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, legea fiind promulgată la 13 octombrie 2009. Iniţiativa a aparţinut Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi unui grup de şapte parlamentari români, ”preocupaţi de susţinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului şi de întărirea rolului fiecărui părinte în creşterea şi educarea propriului copil”, după cum se arată în expunerea de motive postată pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Totodată, s-a propus ca cele două zile să fie sărbătorite în luna mai, ţinând cont de faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internaţională a familiilor şi de faptul că pe 1 iunie se celebrează Ziua Internaţională a Copilului. Astfel, trei săptămâni consecutive sunt marcate de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.
Începând din anul 2009, Legea 319/2009 prevede că Ziua Tatălui și Ziua Mamei sunt sărbătorite în luna mai a fiecărui an, la distanță de o săptămână una față de cealaltă. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin (2) din Constituția Romaniei, republicată.
Evenimentele organizate cu prilejul acestei zile constituie un mijloc de întărire a legăturilor dintre taţi şi copii şi de a atrage atenţia taţilor asupra obligaţiilor şi responsabilităţilor pe care le au. În mod tradiţional, tatăl era susţinătorul familiei, în timp ce mama era gospodina şi cea care se îngrijea de creşterea şi educarea copilului.
În zilele noastre atât mama cât şi tatăl împart responsabilităţile legate de creşterea copiilor şi îngrijirea casei. Studiile ştiinţifice confirmă faptul că implicarea ambilor părinţi în creşterea copilului ajută la dezvoltarea psiho-emoţională a acestuia.
sursa: romaniatv.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act