Rămâi conectat

Curier Județean

10 februarie: „Ziua siguranţei pe internet 2015”, sărbătorită în Alba. GHID EDUCAŢIONAL distribuit la 100 de profesori din judeţ

Alexandra Mates

Publicat

în

ziua sigurnatei pe internet albaZiua siguranţei pe internet 2015 va fi sărbătorită marţi, 10 februarie, şi în judeţul Alba, prin activităţi educaţionale în şcoli. Potrivit statisticilor, în România, 70 la sută dintre copii şi 58 la sută dintre părinţi folosesc zilnic Internetul, fără a cunoaşte pericolele la care se expun. Astfel, a fost realizat un ghid dedicat atât părinţilor cât şi elevilor, care evidenţiază, pe de o parte, oportunităţile pe care le oferă mijloacele online pentru dezvoltarea copiilor şi a tinerilor, iar pe de altă parte potenţialele pericole asociate utilizării noilor tehnologii, linia dintre beneficii şi riscuri fiind extrem de fragilă.

Un număr de 100 de astfel de ghiduri educaţionale au fost împărţite la cadre didactice din judeţ, ca material auxiliar, potrivit prof. Maria Mihălţan, formator la nivelul judeţului Alba. Tema ediţiei din acest an este „Împreună facem Internetul mai bun” („Let’s create a better Internet together”).

INTERNETUL- PRIETEN SAU DUŞMAN?
Utilizarea într-un mod cât mai sigur şi mai responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, cunoaşterea pericolelor navigării nesupravegheate a copiilor şi a adolescenţilor pe Internet au devenit teme de maximă actualitate. De aceea, conştientizarea şi susţinerea acestora impune o implicare din ce în ce mai intensă, de la nivel individual până la cel instituţional şi decizional.

În acest sens, şi în acest an va fi marcată, pe 10 februarie, „Ziua siguranţei pe Internet” („Safer Internet Day”), o manifestare ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, care se va desfăşura în peste 70 de ţări din întreaga lume.

Tema propusă de această dată este „Împreună facem Internetul mai bun” („Let’s create a better Internet together”), tocmai pentru a evidenţia importanţa colaborării între toţi utilizatorii de Internet- copii, părinţi, profesori, formatori de opinie, politicieni, reprezentanţi ai industriei de profil , presă etc.

Instituirea şi marcarea „Zilei siguranţei pe Internet” este coordonată la nivel european de organizaţia INSAFE, Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică a Comisiei Europene, iar la nivel naţional este promovată de către Consorţiul Sigur.info, din care fac parte Organizaţia Salvaţi Copiii, Positive Media şi Centrul pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual. Un partener important al proiectului este Ministerul Educaţiei Naţionale, de aceea la nivelul fiecărui inspectorat şcolar a fost desemnat un formator.

La nivelul judeţului Alba, această calitate este deţinută de Maria Mihălţan, profesor limbi moderne în cadrul Liceului cu Program Sportiv, Alba Iulia.

Actualitatea şi importanţa problematicii legate de utilizarea în siguranţă a Internetului au impus şi realizarea – în colaborare cu experţi ai ministerelor Educaţiei, Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi ai Afacerilor Interne – a unui ghid care evidenţiază, pe de o parte, oportunităţile pe care le oferă mijloacele on-line pentru dezvoltarea copiilor şi a tinerilor, iar pe de altă parte potenţialele pericole asociate utilizării noilor tehnologii, linia dintre beneficii şi riscuri fiind extrem de fragilă.

Ghidul oferă o serie de clarificări cadrelor didactice, părinţilor, asistenţilor sociali în ceea ce priveşte diverse situaţii de risc- expunerea copiilor la conţinut ilegal sau dăunător, hărţuirea online, protecţia datelor personale, ademenirea (grooming), sexting- dar şi asupra posibilităţilor de control parental, programelor de filtrare, dependenţei de Internet.

Statistici recente arată că, în prezent, în România, 70 la sută dintre copii şi 58 la sută dintre părinţi folosesc zilnic Internetul, vârsta minimă a copiilor internauţi fiind în continuă scădere, cu consecinţe dramatice în cazul necunoaşterii pericolelor la care se expun.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

31 iulie | BebeBiblioteca la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Stabilirea limitelor versus răsfățul în educația copiilor”, tema atelierului de parenting

Bera Larisa

Publicat

în

31 iulie | BebeBiblioteca la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Stabilirea limitelor versus răsfățul în educația copiilor”, tema atelierului de parenting Miercuri, 31 iulie 2024, vă dăm din nou întâlnire la BebeBiblioteca, atelierul de parenting organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, coordonat de psihoterapeutul Adina Drimbe, care va avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea