10 februarie: „Ziua siguranţei pe internet 2015”, sărbătorită în Alba. GHID EDUCAŢIONAL distribuit la 100 de profesori din judeţ
Ziua siguranţei pe internet 2015 va fi sărbătorită marţi, 10 februarie, şi în judeţul Alba, prin activităţi educaţionale în şcoli. Potrivit statisticilor, în România, 70 la sută dintre copii şi 58 la sută dintre părinţi folosesc zilnic Internetul, fără a cunoaşte pericolele la care se expun. Astfel, a fost realizat un ghid dedicat atât părinţilor cât şi elevilor, care evidenţiază, pe de o parte, oportunităţile pe care le oferă mijloacele online pentru dezvoltarea copiilor şi a tinerilor, iar pe de altă parte potenţialele pericole asociate utilizării noilor tehnologii, linia dintre beneficii şi riscuri fiind extrem de fragilă.
Un număr de 100 de astfel de ghiduri educaţionale au fost împărţite la cadre didactice din judeţ, ca material auxiliar, potrivit prof. Maria Mihălţan, formator la nivelul judeţului Alba. Tema ediţiei din acest an este „Împreună facem Internetul mai bun” („Let’s create a better Internet together”).
INTERNETUL- PRIETEN SAU DUŞMAN?
Utilizarea într-un mod cât mai sigur şi mai responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, cunoaşterea pericolelor navigării nesupravegheate a copiilor şi a adolescenţilor pe Internet au devenit teme de maximă actualitate. De aceea, conştientizarea şi susţinerea acestora impune o implicare din ce în ce mai intensă, de la nivel individual până la cel instituţional şi decizional.
În acest sens, şi în acest an va fi marcată, pe 10 februarie, „Ziua siguranţei pe Internet” („Safer Internet Day”), o manifestare ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, care se va desfăşura în peste 70 de ţări din întreaga lume.
Tema propusă de această dată este „Împreună facem Internetul mai bun” („Let’s create a better Internet together”), tocmai pentru a evidenţia importanţa colaborării între toţi utilizatorii de Internet- copii, părinţi, profesori, formatori de opinie, politicieni, reprezentanţi ai industriei de profil , presă etc.
Instituirea şi marcarea „Zilei siguranţei pe Internet” este coordonată la nivel european de organizaţia INSAFE, Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică a Comisiei Europene, iar la nivel naţional este promovată de către Consorţiul Sigur.info, din care fac parte Organizaţia Salvaţi Copiii, Positive Media şi Centrul pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual. Un partener important al proiectului este Ministerul Educaţiei Naţionale, de aceea la nivelul fiecărui inspectorat şcolar a fost desemnat un formator.
La nivelul judeţului Alba, această calitate este deţinută de Maria Mihălţan, profesor limbi moderne în cadrul Liceului cu Program Sportiv, Alba Iulia.
Actualitatea şi importanţa problematicii legate de utilizarea în siguranţă a Internetului au impus şi realizarea – în colaborare cu experţi ai ministerelor Educaţiei, Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi ai Afacerilor Interne – a unui ghid care evidenţiază, pe de o parte, oportunităţile pe care le oferă mijloacele on-line pentru dezvoltarea copiilor şi a tinerilor, iar pe de altă parte potenţialele pericole asociate utilizării noilor tehnologii, linia dintre beneficii şi riscuri fiind extrem de fragilă.
Ghidul oferă o serie de clarificări cadrelor didactice, părinţilor, asistenţilor sociali în ceea ce priveşte diverse situaţii de risc- expunerea copiilor la conţinut ilegal sau dăunător, hărţuirea online, protecţia datelor personale, ademenirea (grooming), sexting- dar şi asupra posibilităţilor de control parental, programelor de filtrare, dependenţei de Internet.
Statistici recente arată că, în prezent, în România, 70 la sută dintre copii şi 58 la sută dintre părinţi folosesc zilnic Internetul, vârsta minimă a copiilor internauţi fiind în continuă scădere, cu consecinţe dramatice în cazul necunoaşterii pericolelor la care se expun.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii