10 decembrie – acțiune civică la Sebeș: „Lăsați-ne să respirăm”, protest împotriva defrișărilor ilegale, eveniment anunțat pe Facebook
10 decembrie – acțiune civică la Sebeș: „Lăsați-ne să respirăm”, protest împotriva defrișărilor ilegale, eveniment anunțat pe Facebook
Mâine, 10 decembrie 2019, va avea loc un protest împotriva defrișărilor ilegale din România, la Sebeș, în intervalul orar 11.00-17.00.
În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând în prezent la 27.5%. Astfel, ne aflăm sub media de 33% a Uniunii Europene și sub capacitatea și optimul calculat de 45%. În fiecare minut dispar în lume suprafețe enorme de pădure: echivalentul a 30 de terenuri de fotbal, iar impactul ecologic pe care o astfel de acțiune are asupra planetei este covârșitor. Datele provin din evaluarea imaginilor prin satelit, fiind publicate în cadrul proiectului “Global Forest Watch”.
Astfel, potrivit Global Forest Watch, din 2001 până în 2018, România a pierdut 336.000 ha de pădure, ceea ce echivalează cu o scădere de 4.2% față de suprafața împădurită existentă în 2000. Un alt raport al Greenpeace, scoate la iveală că din 2005 până în prezent, mai există doar jumătate din cele 250.000 de hectare estimate acum 14 ani. O jumătate extrem de valoroasă pentru că reprezintă aproximativ 60% dintre pădurile virgine ale Europei. Însă ceea ce este cu adevărat trist și îngrijorător pentru viitor, este faptul că din cele 120.000 de hectare de păduri virgine care au mai rămas în România, doar 30.00 de hectare se află sub protecție strictă!
Astfel, la data de 14 mai 2019, în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România, dat publicității pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor, este înscrisă o suprafață totală de doar 6.947 hectare păduri virgine și 22.116 hectare de păduri cvasivirgine. În plus, ministerul se mândrește cu faptul că în ultimii doi ani și jumătate, au fost introduse în catalog, 4.378 hectare de păduri virgine și 11.791 de păduri cvasivirgine. Adică 2 treimi din prima categorie și jumătate din cea de-a doua. Însă, de protecție împotriva tăierilor ilegale au nevoie toate pădurile din România!
Și mai nou, și pădurarii, cei care au misiunea de a le păzi! Nu mai puțin de 6 pădurari au fost uciși în ultimii ani de hoții de lemne, doi dintre ei fiind omorâți doar în ultima lună! Și asta în timp ce își făceau meseria, încercând să îi împiedice pe hoți să dispară cu lemnele deja tăiate. În ultimii ani au fost raportate peste 650 de cazuri de agresiuni fizice violente la adresa celor care păzesc pădurile.
Pe suprafața de pădure existentă în administrarea Romsilva există 6100 de cantoane silvice, implicit 6100 de pădurari. Ceea ce înseamnă că unui pădurar îi revin în pază între 350-400 și 450-500 de hectare de pădure, în funcție de relief. O suprafață imensă, raportată doar la un singur om! Nici nu este de mirare că hoții au ajuns la crimă, doar pentru a-și proteja furturile.
… însă tot societatea civilă a fost cea care a avut un aport considerabil în identificarea și raportarea cazurilor de tăieri ilegale. Anul trecut Greenpeace a lansat aplicația Forest Guardians, prin care pot monitoriza și semnala modificări apărute în coronamentul pădurilor virgine din România prin comparația imaginilor surprinse de satelit la intervale diferite de timp.
Anul trecut, autoritățile au identificat 12.487 de tăieri ilegale de pădure la nivel național, cu 32% mai mult decât în 2017. Dacă facem un calcul simplu, înseamnă 34 de cazuri în medie pe zi, potrivit unui raport realizat de organizația nonguvernamentală Greenpeace România. Județele “campioane” în topul tăierilor ilegale rămân aceleași la fel ca în anii precedenți: Mureș – 1.511 de cazuri, Brașov – 762 de cazuri și Olt – 730 de cazuri. Și câte or mai fi rămas nedepistate! Drept dovadă stau zone întregi unde pădurea a fost rasă în întregime de pe suprafața pământului.
Eveniment anunțat pe Facebook.
sursa: pagina de Facebook a evenimentului Protest: Lăsați-ne să respirăm
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS Astăzi, 16 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, reprezentată de domnul director Cristian Mladin, a fost gazda unui eveniment dedicat patrimoniului cultural românesc, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sporto zi ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG