Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

La Penitenciarul din Aiud – cazarea, serviciile şi infrastructura condamnate de vremuri şi criză

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Aceasta a fost concluzia întâlnirii de lucru de luni, 9 mai şi a evaluării realizate cu această ocazie de conducerea direcţiilor şi serviciilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Chestor dr. Ioan Băla, directorul general al ANP, prezent la rându-i la unitatea de detenţie aiudeană, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că au fost identificate la Aiud numeroase probleme atât pe linia infrastructurii neadecvate, a asigurării la standarde minimale a serviciilor cât şi a resurselor umane. Din acest punct de vedere, Penitenciarul de la Aiud a fost pus pe acelaşi palier cu cele de la Jilava şi Galaţi.
lCelulele de la Aiud sunt supraaglomerate
Conform chestor dr. Ioan Băla dar şi cifrelor care vorbesc de la sine, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Penitenciarul Aiud este cazarea deţinuţilor care nu este nicidecum conformă cu standardele europene. Pentru fiecare persoană privată de libertate trebuie asigurat, la cazarea în comun, un spaţiu de 4 mp, iar pentru un deţinut singur în cameră un spaţiu de 9 mp. Dacă ar respecta această cerinţă a Uniunii Europene, Penitenciarul din Aiud ar avea un număr de 780 de locuri, în prezent însă, în spatele gratiilor, în cele 202 camere de deţinere, se află… 1.200 de suflete, ceea ce înseamnă că este depăşită capacitatea cu 420 de deţinuţi. Această problemă a suprapopulării nu se regăseşte doar la Aiud ci şi la nivelul altor penitenciare din ţară, motiv pentru care ANP are în vedere accesarea de fonduri europene, precum şi realizarea de parteneriate public-private pentru construirea din temelii a unor noi penitenciare, dar şi redefinirea unor posturi care nu mai au aplicabilitate şi crearea unui nucleu de personal care să se ocupe tocmai de scrierea şi derularea de proiecte. După cum a menţionat chestor dr. Ioan Băla, în ultimul an şi jumătate au fost depuşi un număr de 3.200 de noi deţinuţi, creşterea nefiind foarte mare, însă constantă. La aglomerarea unităţilor de detenţie va duce şi posibilitatea remiterii deţinuţilor aflaţi după gratii în afara ţării.

lInsuficienţa personalului calificat, cheltuieli mari cu utilităţile sunt alte probleme identificate
Un alt aspect semnalat de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a fost acela al lipsei personalului calificat. În momentul de faţă Penitenciarul din Aiud funcţionează cu două treimi din necesarul de ofiţeri şi cu 82% din cel al personalului de execuţie. De asemenea, directorul general al ANP, chestor dr. Ioan Băla a subliniat că trebuie găsite soluţii pentru reducerea cheltuielilor cu utilităţile, pierderile fiind mari din cauza instalaţiilor vechi; pentru optimizarea numărului de imobile al căror flux nu este unitar, demolarea şi reconstruirea acestora, precum şi centrarea activităţii desfăşurate aici pe categorii de interes. S-a adus în discuţie şi „folosirea cu timiditate a spaţiilor” deţinute de penitenciarul aiudean. Unitatea are peste 30 ha de teren agricol care ar trebui folosite pentru obţinerea de producţie proprie, forţa de muncă nefiind o problemă. „Unitatea ar trebui încadrată în categoria acelora care pot accesa linii de finanţare pe domeniul agricol”, a specificat chestor dr. Ioan Băla. Starea de sănătate a personalului angajat care nu este una tocmai bună sau lipsa confortului la locul de muncă au fost de asemenea menţionate.
Pentru fiecare dintre aceste probleme identificate la Aiud conducerea ANP a specificat că se vor căuta soluţii, formule pentru găsirea resurselor financiare şi umane care să fie redirecţionate spre penitenciar. Trebuie menţionat că, începând cu anul 2001, Penitenciarul Aiud se află într-un proces de refacere. Până acum s-a refăcut împrejmuirea exterioară – zidul de protecţie, foişoarele de pază. Celularul, aşa cum este numită clădirea principală se află în proces de reparaţie capitală şi modernizare – două din aripile clădirii au fost finalizate şi date în folosinţă în 2006, corpul principal aflându-se încă în lucru. Programul de reparaţii capitale şi modernizare va duce la „creşterea semnificativă a condiţiilor de detenţie, noua clădire dispunând de camere cu grupuri sanitare distincte, săli şi cluburi pentru activităţile de reintegrare socială, sală de mese, situată la mansarda clădirii şi nu în ultimul rând dispozitive de pază şi supraveghere”. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Anunțul așteptat de toți iubitorii de film: Continuarea seriei „Stăpânul Inelelor” a fost programată

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunțul așteptat de toți iubitorii de film: Continuarea seriei „Stăpânul Inelelor” a fost programată Joi, 9 mai, Warner Bros. a făcut un anunț mult așteptat, pe care fanii l-au așteptat timp de peste două decenii: data lansării următorului film „Stăpânul inelelor” (Lord of the Rings), care se bazează pe lumea populară creată de autorul britanic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea