1.500 de cărți și mii de pagini cu informații pe care nu le găsești pe internet, în biblioteca unui tânăr colecționar din Zlatna
- Cea mai veche în limba română datează din anul 1864
Persoana care vei fi în 5 ani este bazată pe cărțile pe care le citești și persoanele care te înconjoară azi, spune unul dintre cele mai share-uite citate întâlnite pe rețelele sociale.
Pasiunea pentru cărți a zlătneanului Tudor Ponoran a apărut în urmă cu cinci ani, timp în care a achiziționat 1.500 volume, fiind orientat spre cele care nu se găsesc în orice bibliotecă.
”Pasiunea a apărut în urmă cu 5 ani când am găsit câteva într-un târg pe care le-am și cumpărat. În perioada aceea eram pasionat de istoria Zlatnei, atât din perioada romană, cât și de exploatarea aurului din sec. XVIII încoace. Am căutat informații și multe dintre acestea trebuiau luate din ediții vechi, interbelice, multe neavând reeditare.
Sursele de achiziționare a cărților sunt internetul, târgurile de antichități, talciocurile, anticariatele și persoanele fizice care desființează biblioteci”, a afirmat acesta.
Spune că în biblioteca sa se află mii de pagini cu informații care nu pot fi accesate pe internet.
”Cărțile sunt pentru mine o pasiune, chiar dacă nu am citit tot și, probabil, ar fi imposibil într-o viața. Ceea ce este minunat, este faptul că dacă am nevoie de o informație istorică am imediat unde să răsfoiesc”, a spus colecționarul.
Printre volumele sale de află cărți vechi din anul 1873 – ”Colecțiune de legiuirile vechi și noi”, de Ioan M. Bujoreanu; din 1897 – ”Domnia Regelui Carol I – Cuvântări și acte”; din 1933 – ”Aurul romanesc”, de Ion Rusu Abrudeanu, dar și altele, noi, ale scriitorilor contemporani.
”Cărțile sunt dovada culturii unei națiuni și reprezintă munca intelectuală depusă de generațiile anterioare pentru emanciparea unui popor. Fiecare orășel, fiecare comună, fiecare familie trebuie să aibă un minim număr de cărți într-o mica bibliotecă făcând astfel legătura cu operele și istoria neamului sau”, a mai afirmat acesta.
”Cartea este asemenea unei grădini pe care o poți purta în buzunar” – proverb chinezesc;
”O casă fără cărți este aidoma unei camere fără ferestre” – Heinrich Mann;
”A căpăta obiceiul de a citi înseamnă a-ți crea un refugiu personal față de toate nenorocirile lumii” – W. Somerset Maugham.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana