Zilele Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia 2025: Evenimente cultural-religioase și expoziție la Muzeikon. PROGRAMUL
Zilele Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia 2025: Evenimente cultural-religioase și expoziție la Muzeikon. PROGRAMUL
În fiecare an, la data de 30 ianuarie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia își sărbătorește hramul.
Cu acest prilej, vor fi organizate mai multe evenimente cultural-religioase care vor debuta în seara zilei de 29 ianuarie 2025. În ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, începând cu ora 18.00, va avea loc slujba privegherii (Vecernia mare cu Litie și Utrenia).
Joi, 30 ianuarie 2025, programul liturgic va debuta la ora 8.45, cu Acatistul Sfinților Trei Ierarhi. În continuare, de la ora 9.30, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, va săvârși Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și va rosti cuvântul de învățătură.
Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul Facultății, condus de părintele prof. univ. dr. Domin Adam. De asemenea, cu prilejul prăznuirii ocrotitorilor învățământului teologic, părintele decan va prezenta cele două volume ale ediției a XXIII-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA 2024), desfășurat sub genericul „Teologie și medicină. Dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”.
Citește și: Expoziție de artă sacră la Museikon Alba Iulia: Eveniment dedicat artei mozaicului și tradiției bizantine
În continuare, de la ora 12.00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu va binecuvânta lucrările efectuate la noul studio al specializării „Cinematografie, Fotografie, Media (Comunicare audiovizuală, scenaristică, publicitate media, filmologie)”, pregătit să găzduiască orele de cursuri practice ale studenților albaiulieni care urmează programul acestei secții. Studioul amenajat în incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a fost dotat cu aparatură performantă, specifică unei astfel de specializări.
Începând cu ora 16.00, la Museikon, se va desfășura cea de-a VIII-a ediție a expoziției „Mozaikon: Școala de la Alba”, a studenților de la specializările „Artă Sacră” și „Arta Mozaicului Bizantin” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Coordonatorii acestui deosebit eveniment cultural sunt lect. univ. dr. Cătălin Băluț și lect. univ. dr. Teodora Roșca.
Lucrările sunt executate doar din piatră naturală, în vederea recuperării unei vechi tradiții și a revitalizării unui tip de artă care s-a pierdut pe teritoriul României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
19-20 aprilie 2025 | Radare de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliția Rutieră
19-20 aprilie 2025 | Radare de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliția Rutieră Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 19-20 aprilie 2025. Citește și: Sistemul e-Sigur, operațional în județul Alba: Radare montate peste tot pe drumuri cu risc rutier Șoferii sunt îndemnați să circule cu […]
SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului
SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc […]