ZILE LIBERE în anul 2020: Angajații vor avea 11 zile libere din 15 legale. 4 sunt sâmbăta sau duminica

ZILE LIBERE în anul 2020: Angajații vor avea 11 zile libere din 15 pentru că 4 vor pica sâmbata sau duminica

Angajatii din Romania se vor bucura in anul 2020 de 15 zile libere, declarate prin lege. Dintre acestea 11 vor cadea in timpul zilelor lucratoare, in timp ce patru vor fi in weekend.

Se pare că anul viitor aduce 15 zile libere, declarate prin legea. Vestea bună este aceea că doar patru vor pica în weekend, în timp ce restul vor fi în timpul săptămânii.

Citește și:  Când vor fi Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025 • Când cade Paștele în 2020

Mai mult, există șansa ca Guvernul să ofere anumite decrete prin care să facă punți între zilele libere legale, numărul acestora putând crește.

Zilele libere din anul 2020:

1 ianuarie (miercuri)  Citește și:mesaje de anul nou
2 ianuarie (joi)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)    Mica Unire
17 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui (vineri)
19 aprilie – prima zi de Pasti (duminica)  Citește și: mesaje de Paște
20 aprilie – a doua zi de Pasti (luni)
1 mai – (vineri)   Citește și: mesaje de 1 mai
1 iunie – (luni)     Citește și: mesaje de 1 iunie
7 iunie – prima zi de Rusalii (duminica)
8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata) Citește și: mesaje de Sfânta Maria
30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei  Citește și: mesaje de Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei   Citește și: mesaje de Ziua Națională
25 decembrie – prima zi de Craciun (vineri)          
26 decembrie – a doua zi de Craciun (sambata)    Citește și: mesaje de Crăciun

Ministerul Muncii arată că alte două zile libere vor fi acordate pentru fiecare dintre cele trei sărbătoari religioase anuale, declarate de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora. Mai mult, ziua de 1 martie ar putea deveni zi de sărbătoare națională. Propunerea legislativă a fost depusă deja la Senat.

Guvernul va trebui să stabilească anual, în primele 15 zile ale lunii ianuarie, ce zile libere suplimentare vor primi bugetarii în fiecare an, conform unui act normativ ce a fost oficializat de curând. Practic, modificarea la Codul muncii face referire la „punțile” pe care le dă de obicei Guvernul pentru a face legătura între liberele legale și zilele de weekend.

Citește și: Mesaje de Craciun pentru: părinți, prieteni, familie, iubit(a). Texte scurte cu SMS-uri noi, cu urări şi felicitări creștine de sărbători și de Crăciun fericit

„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced și/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (…), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, prevede actul normativ. În esență, se face referire la acele „punți” de legătură dintre liberele legale și weekend.

Înainte, Guvernul stabilea zilele libere suplimentare ale bugetarilor de la caz la caz, fără să facă o planificare extinsă a acestora și a recuperărilor.:

1 comentariu

proprietar 6 octombrie 2019 at 9:02

Asa cum le-ati enumerat sunt doar 14 zile. Ati uitat 1 iunie-ziua copilului.Cu ea sunt 15.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...