Zile libere 2023: Cum pot primi angajații 5 zile suplimentare de concediu plătit
Zile libere 2023: Cum pot primi angajații 5 zile suplimentare de concediu plătit
În cazul unor evenimente familiale deosebite, dar și în cazul unor urgențe sau îngrijirea unei rude bolnave, angajații din România au dreptul la zile suplimentare de concediu. Angajatorii nu pot refuza să acorde aceste zile libere și nici nu pot concedia angajații care le solicită. Toate aceste zile libere sunt plătite și se acordă pe lângă concediul de odihnă.
Potrivit legislației în vigoare, salariații dreptul la cinci zile libere plătite în cazul căsătoriei și trei zile libere în cazul decesului soțului sau a unei rude apropiate (până la gradul II). De asemenea, tații au dreptul la un concediu paternal de zece zile la nașterea fiecărui copil.
Din toamna anului trecut au fost introduse în Codul Muncii două noi tipuri de concendiu. Angajaţii pot beneficia, într-un an, de cinci zile libere pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi zece zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident.
În perioada în care angajatul absentează de la serviciu contractul de muncă nu se suspendă. Companiiile nu pot refuza să acorde aceste zile libere suplimentare, iar dacă fac acest lucru pot fi sancționate cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Zilele de concediu acordate pentru urgențele familiale trebuie însă recuperate. Angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord cum se va realiza acest lucru.
Sursa: romaniatv.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii