WEEKEND excelent pentru schi în ALBA: Zăpadă multă şi vreme frumoasă la Arieşeni şi Şureanu. STAREA PÂRTIILOR
În weekend-ul dragostei, iubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi la munte, pe pârtiile de schi din Alba. Vremea se anunţă excelentă, iar ninsorile din ultima vreme au făcut ca pârtiile să fie numai bune pentru schiat sau snowboarding.
Sezonul se prezintă excelent la Șureanu, în special pentru că a nins enorm, pentru că drumul este accesibil și pentru că pârtiile sunt acoperite, momentan, de cea mai bună zăpadă pentru schi.
În plus, la Șureanu urmează trei zile de vreme superbă, ideală pentru schi, snowboarding sau, pur și simplu, pentru plimbare pe munte.
.
Situația este foarte bună și la Arieșeni, unde stratul de zăpadă este suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ninsorile din ultima perioadă au păstrat zăpada de pe pârtii în stare bună, vom avea vreme foarte bună în weekend, așadar aveți toate motivele să încercați pârtiile de la Arieșeni. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.
Vă prezentăm mai jos starea pârtiilor de schi din Alba, cu informaţii furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean.
Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime totală: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: în principal Telekom
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul este deszăpezit și accesibil pentru orice tip de mașină. Totuși, starea drumului s-a deteriorat, în sensul că traficul intens a generat formarea a două șanțuri pe linia roților de mașină, pe toată lungimea drumului. Recomandăm evitarea lor prin încălecare și, mai ales, montarea lanțurilor pe roți. Deși există refugii din loc în loc, păstrați atenția sporită la porțiunile înguste.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, cinci sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3). În prezent, stratul de zăpadă bătătorită măsoară aproape 60 cm iar cel nebătătorit, din afara pârtiilor, aproximativ 80 cm. Starea pârtiilor este excelentă, cu excepția câtorva porțiuni cu gheață (în special pe vârfurile de pantă). Nici pietre nu mai există pe suprafața pârtiilor, datorită stratului mare de zăpadă care le-a acoperit. Pârtia A_2 este rezervată iubitorilor de freeride. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu vremea va fi splendidă pentru schi, cu cer senin și temperaturi ridicate (între 0 și -10 grade Celsius). Vremea deosebit de frumoasă va continua și săptămâna viitoare. Vântul va sufla slab iar vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– nu vă încredeți excesiv în puterea mașinii dumneavoastră și respectați regulile de circulație inclusiv pe drumul înzăpezit dintre Oașa și pârtii;
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.
Arieşeni (Vârtop și Nucet)
Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
Lungime totală: 2 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 40 cm și este ideal pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă funcționează conform programului. Zona de off-piste este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni vremea va fi deosebit de frumoasă în weekend, cu cer senin și temperaturi ridicate, ideale pentru sporturi de iarnă. Temperaturile se vor încadra între -11 și 0 grade Celsius, vântul va sufla slab, iar vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Asociația Națională a Surzilor din România are o nouă conducere care va coordona activitatea pentru umătorii 5 ani
FOTO | Asociația Națională a Surzilor din România are o nouă conducere care va coordona activitatea pentru umătorii 5 ani Pe 16 noiembrie 2024, în București, s-a desfășurat Adunarea Generală Extraordinară a Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR), un moment de referință în istoria organizației. În cadrul acestei întâlniri s-au organizat alegerile pentru noua […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată