Vremea birjei, în Alba Iulia. Ce tarife aveau “chirigiii” în urmă cu 80 de ani, la o cursă în oraş. Cu “strămoşul taxiului” circulau până şi funcţionarii publici, în delegaţii
Dacă în zilele noastre putem opta pentru mijloace de transport “supermotorizate”, în urmă cu circa 80 de ani, birja în vechiul municipiu Alba Iulia era la ordinea zilei. În gară, sau în alte zone principale din oraş, la dispoziţia cetăţenilor stăteau zilnic trăsurile cu 1 sau 2 cai şi chirigiii aşteptându-şi clienţii. Tarifele erau “bătute în cuie”, însă mai erau şi birjari care se tocmeau cu clientul la preţ.
Preţul unei curse în oraş cu “strămoşul taxiului de azi” depindea de …”caii putere”, 1 sau 2 înhămaţi la căruţă şi în funcţie de timp, zi sau noapte. Spre exemplu, o cursă din oraş la gară îi costa pe clienţi 20 de lei ziua şi 25 de lei noaptea. În cazul în care trăsura era “solicitată” la locuinţa călătorului se “socotea” cu 5 lei mai mult, iar dacă era angajată pe comandă în afară de Alba Iulia sau alte oraşe se plătea “după învoială”.
Preţul pentru trăsură era calculat pentru 3 persoane şi bagajul până la 25 de kg de fiecare.
Birja, care astăzi a devenit istorie, stătea şi la dispoziţia funcţionarilor publici, pentru delegaţii oficiale. Ei aveau taxe stabilite, “adecă” de 4 lei la kilometru, iar dacă chirigiii aşteptau mai mult de patru ore îi “taxau” pe oficiali cu 60 de lei pentru fiecare oră începută.
Exista şi omnibusul, care se plătea 5 lei ziua şi 10 lei noaptea.
Ziua se socotea de la ora 6.00 până la ora 20.00.
Iată tarifele birjarilor din Alba Iulia, în urmă cu mai bine de 80 de ani.
Cursă oraş-gară cu 2 cai ziua – 20 lei, noaptea – 25 lei
Cursă oraş-gară cu 1 cal ziua – 15 lei , noaptea – 20 lei
Dacă trăsura comandată la locuinţa călătorului în afară de circumscripţia I se va socoti cu 5 lei mai mult.
Cursa cetate-gară cu 2 cai ziua – 25 lei, noaptea – 30 lei.
Cursă cetate – gară cu 1 cal ziua – 20 lei , noaptea – 25 lei
Cursa oraş – cetate cu 2 cai ziua – 20 lei, noaptea – 25 lei
Cursa oraş – cetate cu 1 caş ziua – 20 lei, noaptea – 25 lei.
Cursa oraş (cetate – gară) Partoş cu 2 cai ziua – 40 lei, noaptea 45 lei
Cursa oraş (cetate – gară) Partoş cu 1 cal ziua – 30 lei, noaptea 35 lei
Oraş- cetate – gară – vii cu 2 cai ziua 50 lei, noaptea – 70 lei
Oraş- cetate – gară – vii cu 1 cal ziua 40 lei, noaptea – 60 lei
Cursa oraş – lumea nouă cu 2 cai ziua – 40 lei, noaptea 50 lei
Cursa oraş – lumea nouă cu 1 cal ziua – 30 lei, noaptea 40 lei
Trăsura angajată pe oră cu 2 cai ziua 50 lei, noaptea 60 lei
Trăsura angajată pe oră cu 1 cal ziua 30 lei, noaptea 40 lei
Pentru cei care s-au plimbat cu birja prin străvechiul Apulum, vorba lui Moscopol -“Mână birjar” a rămas acum o amintire…
“Mână birjar”, în variantă modernă la Alba Iulia
Şi totuşi, odată cu modernizarea Cetăţii Alba Carolina, începând din vara anului trecut, se încearcă să se reînvie vechea tradiţie. Cel puţin în toiul verii, turiştii şi oricine doreşte pot face turul şi să admire frumuseţile cetăţii cu o trăsură de epocă, trasă de cai de rasă friziană. Citeşte AICI mai multe.
Sursa: “Călăuza oraşului Alba Iulia şi a judeţului Alba”, o carte din 1934, scrisă de Fehervari Matei, despre care spunea la acea vreme „Prin călăuza oraşului Alba Iulia şi a judeţului Alba, vreau ca atât locuitorii judeţului cât şi streinii să capete o imagine clară despre situaţia judeţului Alba, din punct de vedere industrial, comercial şi social. Nu urmăresc ca să fac un studiu istorico-geografic, care poate fi găsit în ori ce tratat de istorie sau geografie, ci vreau să pun la dispoziţia ori cui o călăuză practică. Alba Iulia, luna Novembrie 1934”.
Foto: mesagerulneamt
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]