Vouchere pentru elevi 2024: Care este suma primită de școlari și cum pot fi cheltuiți banii
Vouchere pentru elevi 2024: Care este suma primită de școlari și cum pot fi cheltuiți banii
În cursul anului viitor va fi demarat un nou program care este prevăzut în noua lege a educației și care va oferi un set de facilități financiare pentru elevi.
Este vorba despre acordarea unor vouchere în valoare de 250 de lei, bani care vor putea fi cheltuiți de elevi la concerte, muzee ori excursii.
Prin Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, care a fost promulgată recent de președintele statului se înfiinţează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi”. Acest program are scopul de a încuraja elevii să participe la evenimente culturale, să promoveze cultura naţională şi universală în rândul copiilor.
Mai exact, prin acest program, elevii vor primi, pe carduri reutilizabile, 250 de lei. Acești bani vor putea fi folosiți de elevi “pentru servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărţi sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, după cum apare în lege.
Regulile exacte ale desfășurării programului vor trebui stabilite, în următoarea perioadă, prin hotărâre de Guvern.
Chiar dacă nu conține detalii privind desfășurarea programului, Legea nr. 198/2023 stabilește etapele implementării acestuia. Astfel, prevederile ce vizează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi” se implementează progresiv, începând cu anul şcolar 2024-2025, după cum urmează:
în anul şcolar 2024-2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
în anul şcolar 2025-2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a;
în anul şcolar 2026-2027, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a şi a XII-a.
Apoi, până la finalul anului şcolar 2026-2027, în baza unei analize cu privire la impactul programului naţional, Ministerul Educaţiei va decide asupra continuării şi dezvoltării programului începând cu anul şcolar 2028-2029.
În Parlament se află, din 2021, un proiect de lege ce are, de principiu, același scop, și anume să acorde elevilor bonuri culturale, în valoare de 250 de lei. Din moment ce măsura este aproape identică cu cea din noua lege, cel mai probabil, la proiectul de lege apărut acum circa doi ani se va renunța.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată