Vouchere pentru elevi 2024: Care este suma primită de școlari și cum pot fi cheltuiți banii
Vouchere pentru elevi 2024: Care este suma primită de școlari și cum pot fi cheltuiți banii
În cursul anului viitor va fi demarat un nou program care este prevăzut în noua lege a educației și care va oferi un set de facilități financiare pentru elevi.
Este vorba despre acordarea unor vouchere în valoare de 250 de lei, bani care vor putea fi cheltuiți de elevi la concerte, muzee ori excursii.
Prin Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, care a fost promulgată recent de președintele statului se înfiinţează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi”. Acest program are scopul de a încuraja elevii să participe la evenimente culturale, să promoveze cultura naţională şi universală în rândul copiilor.
Mai exact, prin acest program, elevii vor primi, pe carduri reutilizabile, 250 de lei. Acești bani vor putea fi folosiți de elevi “pentru servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărţi sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, după cum apare în lege.
Regulile exacte ale desfășurării programului vor trebui stabilite, în următoarea perioadă, prin hotărâre de Guvern.
Chiar dacă nu conține detalii privind desfășurarea programului, Legea nr. 198/2023 stabilește etapele implementării acestuia. Astfel, prevederile ce vizează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi” se implementează progresiv, începând cu anul şcolar 2024-2025, după cum urmează:
în anul şcolar 2024-2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
în anul şcolar 2025-2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a;
în anul şcolar 2026-2027, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a şi a XII-a.
Apoi, până la finalul anului şcolar 2026-2027, în baza unei analize cu privire la impactul programului naţional, Ministerul Educaţiei va decide asupra continuării şi dezvoltării programului începând cu anul şcolar 2028-2029.
În Parlament se află, din 2021, un proiect de lege ce are, de principiu, același scop, și anume să acorde elevilor bonuri culturale, în valoare de 250 de lei. Din moment ce măsura este aproape identică cu cea din noua lege, cel mai probabil, la proiectul de lege apărut acum circa doi ani se va renunța.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 6 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 11 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi