Vouchere noi pentru români: De unde se pot achiziționa tichetele și la ce folosesc
Vouchere noi pentru români: De unde se pot achiziționa tichetele și la ce folosesc
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat implementarea unor noi tichete de valoare, odată cu data de 1 ianuarie 2024.
În fiecare an, românii au parte de diferite vouchere care sunt oferite pentru un anumit scop fix. Aceste tichete au rolul de a ajuta oamenii și de a reglementa anumite sisteme de la nivelul statului. Voucherele pot fi folosite și în scopul de a susține o anumită activitate. Așadar, ANAF a anunțat oferirea de noi vouchere, care vor intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024.
În acest sens, este vorba de tichetele destinate remunerației persoanelor care desfășoară activități casnice. Acestea lucrează în cadrul gospodăriilor oamenilor și le oferă diferite servicii, precum curățenia sau gătitul. Acest tip de activitate se practica până acum la negre, neexistând un contract între beneficiar și prestator. Dar, oferirea acestor vouchere are rolul de a legaliza munca prestatorilor casnici.
Activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator de servicii casnice în legătură cu gospodăria sau proprietățile unei familii sau ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar al gospodăriei, este definită prin lege ca fiind munca casnică. Legea prevede în mod clar că activitatea casnică nu poate fi prestată în scop comercial sau în avantajul unor terțe persoane deoarece nu reprezintă un domeniu reglementat. De la 1 ianuarie 2024, românii vor putea beneficia de aceste tichete sau vouchere de activități casnice. Valoarea nominală a cuponului va fi de 15 lei, deși acesta poate fi schimbată anual, în funcție de prevederile legale. Transferul acestor vouchere este strict interzis, conform legii.
Serviciile de curățenie și igienizare, de spălat și călcat, de croitorie, serviciile de pregătire a hranei, de îngrijire personală și de supraveghere a beneficiarilor sunt toate activități pentru care se pot acorda vouchere. Activitățile celor care lucrează ocazional ca bone pot fi, de asemenea, acoperite de cupoanele pentru prestatori casnici. Este esențial de subliniat faptul că prestatorul casnic nu poate fi parte a familiei beneficiarului. Cele două părți se pun de acord asupra numărului de ore și a volumului de muncă. Cu toate acestea, programul zilnic de muncă al unui prestator casnic nu poate depăși 12 ore, sau 6 ore pentru cei cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.
De unde se pot achiziționa voucherele
Există mai multe locuri sau modalități prin care pot fi achiziționate aceste tichete de valoare, care au suma maximă de 15 lei. Beneficiarul poate cumpăra aceste tichete atât fizic, cât și în mediul online. Astfel, pentru a intra în posesia tichetelor, beneficiarii casnici le pot cumpăra prin intermediul furnizorului de serviciu poștal universal, de la orice agenție județeană sau municipală pentru ocuparea forței de muncă sau de pe platforma electronică de înregistrare a activităților casnice, care este accesibilă online sau printr-o aplicație mobilă pe orice dispozitiv electronic.
Sursa: infofinanciar.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!