Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vouchere de vacanță 2023 pentru toți angajații din domeniul public. Iohannis a semnat decretul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Vouchere de vacanță 2023 pentru toți angajații din domeniul public. Iohannis a semnat decretul • Vouchere de vacanță pentru angajații din privat, la stadiul de proiect

Președintele României a semnat astăzi, 17 martie, decretul prin care modifică și completează o Ordonanță a Guvernului privind acordarea voucherelor de vacanță. Astfel, toți angajații din domeniul public vor beneficia de vouchere de vacanță.

Citește și: Vouchere de vacanță în mediul privat: Pot ajunge până la șase salarii minime, spune Ministrul Turismului

„Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.46/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege propune stabilirea acordării, în limita resurselor bugetare alocate cu această destinație de către instituțiile și autoritățile publice (..) a unei singure indemnizații de vacanță sau a unei singure prime de vacanță, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1450 de lei pentru un salariat. De asemenea, se prevede că angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz.

Proiectul de lege a fost inițiat de Guvern, pe vremea premierului Tudose. Acesta a fost aprobat de Camera Deputaților, cu 257 de voturi „pentru”, la finalul lunii februarie.

Vouchere de vacanță și pentru angajații din domeniul privat

Un proiect legislativ depus marți, 7 martie, la Senat de parlamentari din principalele partide politice propune acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat, nu doar bugetarilor.

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.”

Citește și: Vouchere de vacanță pentru toți românii, plătite de stat: Ce prevede proiectul și când ar putea intra în vigoare

Proiectul, astfel cum este întocmit, mai elimină din inechitățile dintre cele două categorii de salariați — bugetari și cei din sectorul privat – iar valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, cu consecințe pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc), se mai arată în documentul citat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

28 februarie 2024 | Comemorarea a 239 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia: Slujbă religioasă și depuneri de coroane și jerbe. PROGRAM

Ziarul Unirea

Publicat

în

28 februarie 2024 | Comemorarea a 239 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia: Slujbă religioasă și depuneri de coroane și jerbe. PROGRAM Miercuri, 28 februarie 2024, la Alba Iulia va avea loc comemorarea a 239 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, la Obeliscul lui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea