Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Vouchere de vacanță 2023: Ce bugetari riscă să primească doar 100 de lei din valoarea acestora

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Vouchere de vacanță 2023: Ce bugetari riscă să primească doar 100 de lei din acestea

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, au început deja să fie distribuite bugetarilor, dar au intervenit și o serie de schimbări. Un ordin de ministru emis de Ministerul Educației schimbă modul în care se acordă aceste vouchere, iar anumiți profesori vor primi sume mult reduse.

CITEȘTE ȘI: Vouchere de vacanţă pentru angajaţii din sectorul privat: Ce beneficii vor avea acestea pentru turismul românesc

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Suma de 1450 de lei este primită doar de către angajații cu normă întreagă (12 luni, program de 8 ore). Pentru cei care sunt angajați cu normă redusă sau care au contracte pe perioadă determinată, calculul se schimbă și nu vor primi 1450 de lei. De exemplu: sunt profesori care sunt angajați pentru o oră sau pentru două ore, iar aceștia vor primi mult mai puțin.

Formula de calcul

Suma de 1450 de lei se împarte la 12 luni și la un program normal de 8 ore. Ulterior, suma rezultată se înmulțește cu numărul de luni și de ore prevăzute în contract. Pentru a rezulta o sumă rotundă, rezultatului final i se aplică un multiplu de 50.

De exemplu: dacă un profesor, care are un contract pe perioadă determinată de 8 luni, cu un program de 2/zi, va mai încasa doar 200 de lei din voucherele de vacanță.

În sistemul educațional există și profesori care sunt angajați pentru o prestație de doar o oră pe zi. Aceste situații le regăsim în special în mediul universitar. Un astfel de profesor va mai încasa doar 100 de lei din voucherele de vacanță.

De menționat că suma primită din voucherele de vacanță este și impozabilă.

Profesorii care vor da banii înapoi

Conform Ordinului, dacă un angajat din sistemul de educație a apucat să cheltuie aceste vouchere, iar ulterior, în cadrul aceluiași an este concediat sau pleacă din instituție este obligat să restituie suma cheltuită necuvenit din valoarea totală a voucherelor.

Să luăm ca exemplu profesorii universitari sau profesorii suplinitori. Mulți dintre aceștia au contracte pe perioadă determinată și la finalul ciclului este posibil să nu le mai prelungească.

Astfel, dacă au plecat, de exemplu, în luna septembrie, atunci vor fi obligați să restituie contravaloarea voucherelor din perioada septembrie-decembrie. Aceștia au obligația de a restitui contravaloarea în termen de 60 de zile.

”Art. 8. –

(1) La primirea voucherelor de vacanţă, personalul beneficiar semnează o declaraţie pe propria răspundere privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu.

(2) La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.

(3) În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea.”, arată Ordinul de ministru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte

Cezar Lancrajan

Published

on

O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea