Rămâi conectat

Ştirea zilei

Voturile se cumpără cu pixuri, iar unii pun ştampila unde nimeresc, crede „Ilie Moromete” din satul Craiva

Dragoş Suciu

Publicat

în

Craiva10Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început din 25 aprilie, iar drumul celor 32 de parlamentari români până la Bruxelles, trece şi prin sate, un vot al unui gospodar din Craiva valorează la fel ca şi al unui intelectual sau al unui absolvent de ştiinţe politice.

De la prima casă, din satul Craiva am fost întâmpinat cu bucurie pentru că oamenii de la ţară se bucură când cineva vine şi întreabă de sănătate. Unii dintre ei au crezut că sunt candidat şi merg să le cer voturi şi s-au arătat sătui de clasa politică.

Primul care mi-a ieşit în cale a spus „Nu votez la europarlamentare. Am auzit că ei câştigă peste 6.000 de euro pe lună. Păi treabă e asta? Şi noi ne zdrobim zilnic să câştigăm o pâine”. Aflat la lucru la un vecin din sat, un alt gospodar a spus că nu ştie dacă va merge la alegeri, „depinde, dacă sunt sănătos merg, dacă sunt beteag sau băut nu m-oi duce”, în vreme ce o doamnă aflată la 10 metri a spus „oamenii de aici se decid cum votează când sunt în cabina de urne. Unii nici nu îşi iau ochelarii la ei şi pun ştampila unde nimeresc”.

Am întâlnit apoi un domn în vârstă de 60 de ani care a intrat rapid în pielea lui Ilie Moromete şi, când m-a văzut şi-a chemat familia şi vecinii pentru o dezbatere politică despre alegeri. Oamenii din Craiva ştiu că urmează alegerile, însă ştiu şi că votul nu este în măsură de a schimba ceva în viaţa lor. „Degeaba votăm, dacă nu muncim murim de foame”, a spus o doamnă aflată cu vacile la păscut. „Ilie Moromete” crede că voturile din sate se pot cumpăra „cu un pix”, iar alţii „pun ştampila unde nimeresc”, iar după ce ies de la urne rămân cu aceiaşi părere „toţi sunt la fel”.

În satul unde mai sunt maxim 100 de familii, campania electorală nu a început agresiv, oamenii spun că văd „pe `ici, pe `colo câteva afişe”, însă fără să le atragă atenţia. Un sătean în vârstă de 70 de ani, spune că la vot ar trebui să meargă tinerii, deoarece pentru vârstnici „nu are ce să se mai schimbe în bine”, iar bătrânii nu sunt interesaţi de politică şi vorbesc doar despre medicamente şi despre când le ajunge pensia.

Astfel, oamenii din satul Craiva ştiu că vin alegerile „pentru europeni”, puţini dintre ei ştiu că nu se votează nominal, nu înţeleg ce legătură are România cu Parlamentul European şi cum îi poate ajuta, însă s-au arătat sătui de clasa politică şi după cum a afirmat unul dintre ei, „am buletinul plin de ştampile, dar nimic nu s-a schimbat în bine. De ce aş mai merge şi acum? Era mai bine pe vremea comuniştilor. Atunci era unul şi bun, nu ca şi acum, sute care nu fac nimic”.

Satul Craiva se află în comuna Cricău, la 15 kilometri de municipiul Alba Iulia, majoritatea oamenilor care mai locuiesc sunt de vârsta a 2-a şi a 3-a.

Atitudinea cetăţenilor din satul Craiva nu este o excepţie, mai ales în mediul rural. Ea poate fi multiplicată de sute, mii de ori şi astfel avem imaginea la nivel naţional. Şi nu este una încurajatoare.

[nggallery id=1623]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ALERTĂ în Alba: Femeie din Sebeș, dată DISPĂRUTĂ din nou de familie. A mai plecat de acasă în urmă cu trei luni, dar și acum 2 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: Femeie din Sebeș, dată DISPĂRUTĂ din nou de familie. A mai plecat de acasă în urmă cu trei luni, dar și acum 2 ani Polițiștii din Alba caută o femeie care a dispărut din municipiul Sebeș. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea