Vlad Țepeș ar câștiga detașat alegerile prezidențiale. Stefan cel Mare preferat de moldoveni, Mihai Viteazul de ardeleni
Vlad Țepeș ar câștiga detașat alegerile prezidențiale. Aceasta este concluzia unei cercetări inedite, realizate de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic și date publicității marți, 9 februarie.
“Evident, este o situatie ipotetica, in care se testeaza profilul dezirabil de presedinte pe care romanii si l-au format. Echipa Infopolitic isi asuma eventualele erori, insa exercitiul de imaginatie este relevant si in legatura cu imaginea pe care romanii o au cu privire la presedintele ideal”, precizează reprezentanți CSCI.
Castigatorul unor alegeri prezidentiale ipotetice, la care ar participa lideri istorici, ar fi Vlad Tepes, care domina clar clasamentul. Nu mai putin de 35% dintre romani l-ar alege pe Vlad Tepes, prin comparatie cu 21% care l-ar vota pe Cuza, 18% care l-ar vota pe Stefan Cel Mare si 9% care l-ar vota pe Mihai Viteazu. Dupa acestia, in top se mai afla, in ordine descrescatoare, Constantin Brancoveanu, Decebal si Tudor Vladimirescu.
Femei vs Barbati
Remarcam faptul ca Vlad Tepes este castigator printre alegatorii de toate varstele, dar si in batalia sexelor, acolo unde este preferat atat de barbati cat si de femei, chiar daca Alexandru Ioan Cuza pare sa aiba mai mult succes in randul doamnelor si domnisoarelor, decat in cel al barbatilor.
Stanga vs Dreapta
Despre o supriza putem vorbi, la prima vedere, atunci cand ne uitam la scorul pe care Mihai Viteazu il obtine in randul votantilor de partide si vedem ca alegatorii UDMR i-ar acorda acestuia votul, mai mult decat cei ai Stangii sau Dreptei romanesti.
Urban vs Rural
In ceea ce priveste mediul urban vs mediul rural, Vlad Tepes se afla aproape la egalitate in preferintele romanilor. Alexandru Ioan Cuza scade in procente in mediul rural, avand doar 15% fata de Stefan cel Mare care a fost votat cu un procent de 25%. Stefan cel Mare a fost votat in special in Moldova, in timp ce Mihai Viteazul a fost sustinut mai mult de ardeleni.
Metodologie si esantion
Populatia adulta, neinstitutionalizata folosind metoda CATI. Intrebari legate de subiecte diverse.
Esantion 1096 interviuri.
Esantion multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor.
Esantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 si recensamantul populatiei 2002. Eroare tolerata 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.
National, 1-4 februarie 2016. (TB)
sursa: infopolitic.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii