VIDEO | Traficul rutier pe Transalpina și Transfăgărășan se redeschide în iunie 2025. Alte drumuri alpine faimoase ale României
Traficul rutier pe Transalpina și Transfăgărășan se redeschide în iunie 2025. Alte drumuri alpine faimoase ale României
Traficul rutier pe Transalpina și Transfăgărășan, două dintre cele mai spectaculoase șosele montane din România, se va redeschide în luna iunie 2025. Alături de ele, alte câteva drumuri transcarpatice, faimoase pentru serpentinele lor, oferă călătorilor experiențe similare.
În luna mai, un nou strat de zăpadă s-a așternut pe crestele montane traversate de cele mai atractive șosele din Munții Carpați, însă autoritățile le promit iubitorilor de călătorii că, în curând, acestea vor fi redeschise traficului rutier. Pe Transfăgărășan, zăpada este îndepărtată pentru ca, odată cu sosirea verii, drumul să poată fi folosit pe întreaga sa distanță.
„Am continuat și în această săptămână deszăpezirea Transfăgărășanului. Urmărim în continuare prognoza meteo și sperăm că vom avea cât de curând condiții meteo adecvate pentru a deschide traficul”, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov.
Transfăgărășanul, șoseaua montană care leagă județele Argeș și Sibiu, a fost construit în doar patru ani, cu eforturile considerabile ale mii de oameni, majoritatea militari – forță de muncă ieftină și accesibilă, folosită frecvent de regimul comunist în proiectele de interes public.
Șoseaua traversează Munții Făgăraș prin căldarea Bâlea, urcând până la altitudinea de 2.042 de metri, în apropiere de Lacul Bâlea. A fost inaugurată în septembrie 1974 de Nicolae Ceaușescu și este considerată una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură rutieră realizate înainte de 1990, datorită reliefului dificil.
Deschiderea Transalpinei, așteptată de cabanierii din Rânca
Recent, pregătirile pentru redeschiderea Transalpinei au fost îngreunate de zăpada așternută în Pasul Urdele, aflat la peste 2.000 de metri altitudine și traversat de această spectaculoasă șosea montană. Drumul Național 67C străbate pe creste Munții Parâng, având o lungime de aproape 148 de kilometri, însă pe aproximativ 30 de kilometri, în zona alpină, este inaccesibil în cea mai mare parte a anului.
„Ninsoarea amână inspecția pentru redeschiderea tronsonului de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului. Atragem atenția celor care vor să se aventureze pe acest sector de drum că nu se intervine cu utilaje de deszăpezire”, informa, la data de 17 mai, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova.
Drumul Național 67C, cunoscut și sub numele de Transalpina, leagă localitățile Novaci (județul Gorj) și Sebeș (județul Alba). Asemenea Transfăgărășanului, este o șosea montană spectaculoasă, foarte atractivă pentru turiști, dar care devine inaccesibilă iarna, din cauza altitudinii ridicate. În zona Pasului Urdele, drumul atinge o cotă de peste 2.000 de metri, cu un maxim de 2.145 de metri, fiind cea mai înaltă șosea din România.
Amenajarea modernă a drumului a început în anii ’30, odată cu înființarea primelor cabane turistice din zona Rânca. În prezent, stațiunea Rânca este un reper important al Transalpinei, însă cabanierii se plâng că activitatea turistică depinde prea mult de starea șoselei montane, închisă în cea mai mare parte a anului.
Transalpina, numită și „Drumul Regelui”, a fost asfaltată complet abia spre sfârșitul anilor 2000, însă lucrările de modernizare nu au fost finalizate în toate sectoarele, existând încă porțiuni unde drumul are nevoie de reparații și intervenții.
Drumurile alpine faimoase ale României
Amatorii de călătorii pe munte pot porni la drum pe mai multe șosele care traversează Carpații, prin trecători faimoase, suite de serpentine și pe plaiuri cu priveliști amețitoare.
TransBucegi, cunoscut și ca „Drumul Babelor”, traversează Masivul Bucegi, pornind din stațiunea Sinaia și urcând până în apropierea platoului Bucegi. Altitudinea maximă ajunge la aproape 1.925 de metri, iar șoseaua este în mare parte asfaltată. Traseul se apropie de faimoasele monumente ale naturii din România – Babele și Sfinxul din Bucegi – precum și de Crucea Eroilor de pe Caraiman. TransBucegi poate fi parcurs în siguranță vara, între lunile iunie și octombrie. Iarna, drumul este adesea închis din cauza zăpezii și a condițiilor dificile.
Șoseaua prin Pasul Prislop (DN18, Maramureș – Suceava) leagă Maramureșul de Bucovina și oferă panorame spectaculoase asupra Munților Rodnei și Obcinelor Bucovinene. Drumul atinge o altitudine de 1.416 metri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol
Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol Românii se numără printre europenii care în anul 2024 nu și-au permis nici măcar o săptămână de vacanță departe de casă. În clasament suntem desupra grecilor și bulgarilor. Citește și: O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de […]
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]