Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA: Două statui din Piața Cetății, mutate în incinta Muzeului Principia. Vor fi curățate și restaurate

Ioana Neag

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Două statui din Piața Cetății, mutate în incinta Muzeului Principia. Vor fi curățate și restaurate

USR - Alegeri Parlamentare 2024

În cursul acestei dimineți, trecătorii prezenți în zona Pieței Cetății din Alba Iulia, au putut remarca faptul că două statui sunt ridicate de pe locurile lor și urmează a fi amplasate în incinta Muzeului Principia.

Contactat pentru mai multe detalii, purtătorul de cuvânt al Primăriei orașului Alba Iulia, Flaviu Buta, a explicat care este motivul pentru care se mută cele două statui. Acestea vor fi restaurate și curățate, urmând cel mai proobabil să fie reamplasate ulterior pe locurile lor.

Ce reprezintă cele două statui care urmează a fi curățate și restaurate

Una dintre cele două statui este Iupiter ”tronans”, iar cealaltă reprezintă un tribun ofițer roman, o statuie care nu are cap.

Impunătoarea statuie de cult a lui Iupiter ”tronans” a fost descoperită în anul 1976, pe strada Cetății, alături de un altar dedicat lui I.O.M. (Iupiter Optimus Maximus) de către Caius Sentius Bassus, tubicen al legiunii XIII Gemina. Este cea mai mare statuie de acest gen din Dacia.

YouTube video

Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei a demarat procedura de conservare a exponatelor din lapidariul Spațiului muzeal Principia

Cele circa 100 de exponate din lapidariul Spațiului muzeal Principia din Alba Iulia vor beneficia de conservare în urma unei acțiuni demarate luni, 11 martie, de Centrul Cultural Palatul Principilor, prin Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei.
Două dintre bunurile culturale litice, respectiv statuia zeului Jupiter tronând și cea a unui ofițer de rang superior, au fost mutate la interiorul spațiului muzeal.

De procedurile specifice necesare (curățare, biocidare, consolidare și hidrofugare) se va ocupa echipa de restauratori și conservatori a Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei, sub supravegherea cărora s-a efectuat și mutarea celor două statui, de mari dimensiuni, facilitată de intervenția unei macarale. Potrivit acestora, intervențiile se vor finaliza în cursul lunii aprilie, iar exponatele vor fi relocate în cadrul aceluiași amplasament. Cu această ocazie vor fi reînnoite și plăcuțele informative, deteriorate de factorii de mediu. Totodată, circulația în cadrul muzeului se va schimba, intrarea în incintă urmând să se facă prin Piața Cetății, cu ieșirea prin lapidariul reorganizat.

Procedura de conservare a exponatelor din lapidariul Spațiului muzeal Principia nu va afecta activitatea cu publicul, vizitatorii fiind așteptați în continuare, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.

Spațiul muzeal Principia din Alba Iulia, inaugurat în anul 2015, valorifică turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane.

De ce multe statui romane nu au cap. Explicație surprinzătoare

Secolele nu au fost mereu blânde cu obiectele antice, mai ales cu operele de artă, Muzeele de pe tot globul sunt pline cu exemple de statui și sculpturi care sunt avariate în diverse moduri, de la lipsa unor membre, până la semne de uzură extrem. Surprinde numărul relativ mare al statuilor romane fără cap, ceea ce ne-ar duce cu gândul la multe explicații, dar cea reală este una total surprinzătoare.

Statuile fără cap se află, probabil, printre cele mai cunoscute opere de artă ale artei și arheologiei romane. Sigur, ne-am putea imagina diverse modalități prin care acestea au ajuns așa, de la distrugerea lor de cine știe ce popoare migratoare ce au ocupat teritoriile deținute de mărețul Imperiu Roman după dezintegrarea acestuia sau de „decapitări” accidentale, provocate de transportul acestora dintr-un loc într-altul.

Totuși, explicația reală este cel puțin surprinzătoare: multe dintre statuile romane erau create cu capete detașabile. În pragmatismul lor, romanii, doreau să fie flexibili cu afișarea lucrărilor artistice.

De exemplu, ce te făceai dacă primeai comanda de a crea statuia unui personaj popular în acel moment, dar care putea deveni total nepopular după o vreme?

O luai de la capăt cu sculptarea unei alte statui? Nu, ci pur și simplu detașai capul și îl înlocuiai cu cel al unui nou personaj popular al zilei.

Este și motivul pentru care trupurile personajelor reprezentate în aceste sculpturi romane erau, de regulă, standardizate și purtau obișnuita togă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA | Apel disperat în Alba: „Opriți haiducia!”. Cimitire și culturi distruse, de zeci de ani, de animalele unui „binevoitor” sub ochii autorităților

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA | Apel disperat în Alba: „Opriți haiducia!”. Cimitire și culturi distruse, de zeci de ani, de animalele unui „binevoitor” sub ochii autorităților Locuitorii din satele Ormeniș, Cricău, Ciugudul de Jos și de Sus, precum și cei ai Dumbravei au ajuns în pragul disperării , după ce zeci de ani la rând turme […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea