VIDEO: ”Statu la vase”, obicei unic în țară ce are loc în lunea Paștelui la Șugag. 14 perechi de tineri căsătoriți au pregătit bucate alese şi au primit daruri pentru casă în acest an
”Statu la vase”, obicei unic în țară ce are loc în lunea Paștelui la Șugag. 14 perechi de tineri căsătoriți au pregătit bucate alese şi au primit daruri pentru casă în acest an
Un obicei unic în ţară, vechi de sute de ani, are loc și în 2024, în a doua zi de Paște, în comuna Şugag, de pe Valea Sebeşului, judeţul Alba. “Statu’ la vase în lunea Paştelui” este un ceremonial inedit ce adună în curtea bisericii din localitate perechile de tineri căsătoriţi în ultimul an.
Confrom tradiției, aceştia servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale, iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie.
În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie, au fost sărbătorite 14 perechi de tineri, proaspăt însurăţei: Andreea și Adrian Cernat, Adina și Nicolae Cernat, Adelina și Andrei Ciucur, Sorana și Mircea Cutean, Simona și Alexandru Dumbrăveanu, Maria și Nicu Ispas, Maria și Ștefan Medruț, Maria și Florin Mureșan, Andreea și Dănuț Orășan, Geta și Mitică Roman, Niculina și Claudiu Stoica, Ramona și Robert Ștefan, Emilia și Nicolae Ștefănescu, Alexandra și Dan Todescu.
Citește și: Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități
Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.
Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.
În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.
Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.
Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.
În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.
Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.
La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.
Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.
Acest obicei a fost reînviat în anul 2008, după 18 ani de uitare, când la iniţiativa lui Marius Moga, originar din Şugag (angajat în cadrul Centrului Cultural “Augustin Bena” din Alba Iulia) şi cu ajutorul unor tineri inimoşi din comunitate „Statu la vase în lunea Paştelui” a revenit în calendarul tradiţional al localităţii şi implicit al judeţului Alba.
Pe parcursul ,,Statului la vase”, Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat de Alexandru Pal a susținut un program artistic de sărbătoare, alături de interpreții Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Adina Hada, Cristian Pomohaci, iar grupul instrumental tradițional ,,Fluierașii din Șugag” va încheia ediția proiectului din acest an.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 decembrie 2024 – Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și spectacol folcloric, focuri de artificii și Piață de Crăciun
1 decembrie 2024 – Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și spectacol folcloric, focuri de artificii și Piață de Crăciun În contextul desfășurării alegerilor paralementare de anul acesta, sărbătorirea Zilei Naționale a României la Alba Iulia a stat sub semnul întrebării. Cu toate acestea, pe data de 1 Decembrie, va fi celebrată […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 4 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 2 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba