VIDEO: Spectaculosul Transfăgărăşan se redeschide circulației începând de sâmbătă. Atenție, este semnalată prezența urșilor în apropierea părții carosabile
Spectaculosul Transfăgărăşan se redeschide circulației începând de sâmbătă, 29 iunie. Şi asta deoarece angajaţii de la Drumuri au lucrat intens în ultimele zile, iar drumul este curăţat, ne-au confirmat surse autorizate. De la 1 noiembrie 2018, Transfăgărăşanul era închis pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru – Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – Sibiu).
„Mâine, 29 iunie 2019, începând cu ora 08:00, circulația rutieră pe Transfăgărășan, între Piscul Negru și Bâlea Cascadă (km 104+000 – km 130+800), se va deschide pentru toate categoriile de autovehicule”, se menționează în anunțul instituției.
Specialiștii fac apel la conducătorii auto „să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile de trafic, mai ales având în vedere instabilitatea atmosferică ce duce la apatiția de fenomene meteorologice spontane care afectează vizibilitatea”.
„De asemenea, atenționăm pe cei ce tranzitează acest sector de drum că în ultima perioadă este semnalată prezența urșilor în apropierea părții carosabile și îi sfătuim să nu se apropie de animale, să nu le hrănească și să informeze imediat autoritățile de prezența acestora”, se mai precizează în comunicatul transmis de DRDP Brașov.
De asemenea, drumarii precizează că cele două parcări private de mare capacitate de la Bâlea Lac nu au fost încă deszăpezite de firmele care le administrează. „Așa că locurile de parcare sunt extrem de limitate. Noi am notificat firmele să intervină cât mai repede”, a menționat purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov, Robert Elekes.
Unul dintre cele mai importante obiective turistice din România şi descris de cei de la Top Gear ca fiind cel mai frumos drum din lume, Transfăgărăşanul este închis timp de 8 luni pe an pe o porţiune de 27 de kilometri. De peste un an, cinci operatori de turism se judecă cu CNAIR, cerând ca Transfăgărăşanul să fie deschis şase luni pe an, şi nu patru luni ca până acum. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cinci operatori de turism din judeţul Argeş, care detin firme în zona Transfăgărăşan, au chemat în judecată, anul trecut, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cerând modificarea regulamentului de funcţionare a DN 7C – Transfăgărăşan ce permite ca porţiunea de maximă frumuseţe a drumului să rămână închisă inclusiv în luna iunie.
În instanţă s-a cerut modificarea parţială a dispoziţiilor articolului 4.1. din Regulamentul de Funcţionare a DN 7C Transfăgărăşan, care prevede următoarele: „Din cauza pericolelor (…), pe sectorul de drum cuprins între km 104+000 (Piscu Negru) – km 130+800 (Cabana Bâlea Cascadă), se recomandă ca circulaţia să fie închisă în perioada 1.XI – 30.VI”. Ideea era de a se interzice circulaţia doar atunci când condiţiile meteo o impun, nu în perioadă clar determinată.
Cel mai spectaculos drum din lume
Considerat de numeroşi specialişti cel mai spectaculos drum din lume, Transfăgărăşanul oferă imagini superbe în toate anotimpurile. Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, afirma, în 2009, după parcurgerea Transfăgărăşanului, că s-a plimbat pe “cel mai spectaculos drum din lume”. În emisiunea pe care echipa „Top Gear” – Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May – a realizat-o în România, aceştia au spus despre Transfăgăraşan că este cel mai uimitor drum pe care l-au văzut vreodată.
„Construit în anii ’70, acesta este Transfăgărăşanul. 6.000 de tone de dinamită au fost folosite pentru realizarea acestuia şi 40 de vieţi au fost pierdute. Dar de deasupra arată ca şi cum fiecare curbă a fiecărei mari piste de curse din lume a fost înnodată pentru a crea o mare fundă a perfecţiunii automobilistice”, spunea acum 10 ani Jeremy Clarkson, aflat la volanul unui Aston Martin.
„Acesta este cel mai bun drum din lume! România, îţi multumim că ai acest drum. Putem să rămânem aici pentru totdeauna?” a mai spus Clarkson atunci.
Şoseaua urcă până la o altitudine de 2.042 metri în căldarea glaciară Bâlea, fiind al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, care străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge până la 2.145 metri în pasul Urdele.
Drumul începe din comuna Arefu, în judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1. Pe întregul traseu sunt construite 27 de poduri şi viaducte, dar şi cel mai lung tunel din România (887 m), care străbate Muntele Paltinu, Tunelul Bâlea. Aerisirea tunelului se face natural datorită curenţilor de aer extrem de puternici. Banda de circulaţie prin tunelul neiluminat are doar 6 metri lăţime şi un trotuar de un metru lungime.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat recent modelul de finanțare pentru Programul Rabla Auto 2025, pentru ca persoanele fizice interesate să se familiarizeze din timp cu noul proces de înscriere online. AFM pune la […]
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut Economistul Radu Georgescu a explicat ce înseamnă pentru Bulgaria trecerea la euro, care vine la pachet cu credite ieftine pentru oameni, dar și pentru firme și inflație mică. România în […]
Amenzi usturătoare pentru șoferi: Neplata rovinietei poate fi sancționată cu 4.500 de lei. Care sunt tarifele pentru fiecare categorie de vehicul
Amenzi usturătoare pentru șoferi: Neplata rovinietei poate fi sancționată cu 4.500 de lei. Care sunt tarifele pentru fiecare categorie de vehicul Lipsa de vigilență a șoferilor înainte de a ieși în trafic prin evitarea plății unor taxe, poate duce la sancționarea acestora cu amenzi usturătoare. Șoferii români trebuie să cunoască faptul că trebuie să își […]