VIDEO: Rolul istoric al lui Atanasiu și Hava în construcția PNL și intrarea României în epoca Klaus Iohannis – declarația zilei la Alba Iulia
Alba Iulia – Declarația zilei îi aparține lui Mircea Hava.
Partidul Național Liberal împlinește astăzi 140 de ani de la înființare, fiind fondat oficial la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, a pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne.
Evenimentul acestei aniversări importante este găzduit, nu întâmplător, de municipiul Alba Iulia, acolo unde, potrivit dezvăluirilor făcute în premieră de Mircea Hava, s-a scris istoria recentă a partidului – construcția noului PNL și, în consecință, intrarea României în epoca Klaus Iohannis.
După depunerea unei jerbe de flori la statuia lui Ion I. C. Brătianu, în cadrul unei conferințe de presă, în prezența co-președintelui PNL Alina Gorghiu și în absența lui Vasile Blaga, pe fondul întrebărilor legate de scandalul izbucnit în urma difuzării în spațiul public a unei înregistrări audio în care Teodor Atanasiu, în cadrul unei discuții private, a făcut o serie de afirmații care au făcut valuri în partid, ultimul val mare fiind înregistrat ieri la Consiliul Național al PNL de la Pitești când Atanasiu a fost huiduit de câțiva dintre colegii aflați în sală, unul dintre cei mai influenți lideri ai PNL, Mircea Hava, a făcut o mărturisire.
Acesta a sugerat foarte clar, amintind trei momente esențiale în configurarea actualului PNL și a candidatului dreptei la președinție, că el, atunci lider important al PD-L, împreună cu Teodor Atanasiu, lider de bază al PNL, au fost artizanii construcției politice care este astăzi Partidul Național Liberal, partid care a condus România în epoca Klaus Iohannis.
Dacă Alina Gorghiu, co-președinte PNL, a minimizat evenimentele de la Bistrița și de la Pitești, referindu-se la ele ca fiind “detalii nesemnificative în proiectul complex pe care PNL și l-a propus, chiar dacă intersul presei este de multe ori de cancan”, iar Teodor Atanasiu a explicat din nou contextul privat al afirmațiilor sale, Mircea Hava a încercat să ofere o altă dimensiune a rolului lui Atanasiu și al său, în proiectul PNL –Iohannis, proiect ce ar fi foarte aproape să se materializeze prin câștigarea alegerilor locale și parlamentare din 2016.
CITEȘTE ȘI: Teodor Atanasiu, despre fuziunea PDL-PNL: „Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Liderii lor o sa dispară rând pe rând!”
Mircea Hava, co-președinte PNL Alba: “Vreau să vă spun un lucru pe care acum un an am convenit cu domnul Atanasiu să nu îl facem public. Dar simt că a venit momentul să îl fac.
Poate odată, cine știe când, când o să ne plimbăm nepoții o să scriem <<Pasul doi>>, sau cum o să vrei tu (n.a. Teodor Atanasiu, răspunde <<Câțiva pași>>). La europarlamentare, noi doi am vorbit la telefon și am sunat pe toți primarii și pe toți liderii Partidului Democrat Liberal, el a sunat în cealaltă parte (n.a liderii PNL), pentru că vroiam în următoarea săptămână să ne întâlnim. Exact ce a spus Teo. Suntem în partide de dreapta mici, nu știm care pitic e mai mare decât celălalt pitic și, deși noi discutaserăm de mai de mult aceste lucruri, atunci a fost primul moment. În al doilea moment, el (n.a Teodor Atanasiu) a făcut ce trebuia să facă la PNL, eu am făcut ceea ce trebuia să fac la PDL. Și vă spun ce am făcut. În acea comisie de negociere (n.a. în vederea fuziunii) am reușit ca să fie oamenii, normal în funcție de rezultatele obținute la europarlamentare, cu care știam că avem aceleași gânduri.
Pe urmă a fost întâlnirea cu domnul Iohannis, cu o parte și cu alta, în care se discuta foarte mult, nu despre fuziune, ci se discuta de o asociere. Nu a fost decât un singur SMS prin care s-a ridicat varianta fuziunii. Astea sunt cele trei momente care au făcut posibil ca să mergem înainte.
Eu nu cred că el (n.a. Teodor Atanasiu), sau cineva dintre noi, se gândește după ce am făcut toate lucrurlie acestea – și să știți că s-a trecut peste foarte multe orgolii, s-au făcut multe lucruri care poate pe unii i-au deranjat, și poate din cauza asta pe undeva mai avem niște prieteni în ghilimele, pentru că încă nu s-au nivelat urmările din păcate -că această construcție nu vrem să o ducem la bun sfârșit.
În rest, sunt discuții sunt povești, câteodată sunt nervi, că suntem oameni. Dar nu asta este ceea ce ne caracterizează, ne caracterizează ținta pe care o avem și la care eu vă garantez că vom ajunge (…)”
Mircea Hava în fața a sute de liberali, în cadrul Seminarului “140 de ani liberalism în România” susținut la Hotel Medieval: „Să știți că de aici de la Alba Iulia a pornit această mare construcție (n.a. noul PNL). Avem o țintă, și cei care am pornit această construcție, între cei care am pornit această construcție, domnul Atanasiu, eu și mulți alții, suntem obligați, pentru că suntem oameni de onoare, să o ducem la bun sfârșit. Și fiți siguri că ea va fi dusă la bun sfârșit. Asta nu înseamnă că va exista un sfârșit. Nu va exista niciodată un sfârșit pentru Partidul Național Liberal. Va rămâne în continuare cel mai vechi, dar și cel mai puternic partid din România și eu vreau să spun că și din Europa!” (ropote de aplauze în sală.)
Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte PNL: “Am pornit acest proiect când nimeni nu ne dădea nicio șansă. Deci acum mai bine de un an, în primăvara anului trecut când partidele de dreapta se băteau între ele, care e cel mai mare partid mic din România, care e pe locul doi, care-i pe trei, care-i pe patru, care-i pe cinci. Am pornit acest proiect cu puțini oameni lângă mine și mulți dușmani și adversari. Interni și externi. Și am reușit, pas cu pas, să implementăm acest proiect și astăzi avem în România Partidul Național Liberal, cel mai mare și, după sondajele de opinie, cel mai votat partid din partea populației. Și dușmanii au rămas mai puțini interni și mai mulți externi. Voi continua acest proiect indiferent de numărul dușmanilor, interni sau externi, și sunt convins că împreună cu colegii mei să dovedim la următoarele alegeri că acest proeict a fost unul de succes.”
Legat de scandalul iscat în urma afirmațiilor pe care a recunoscut că le-a făcut într-un context privat, senatorul Teodor Atanasiu a spus:
“Ce discut eu în mediu privat, cu soția cu prietenii sau cu altcineva este problema mea și nu trebuie să dau răspunsuri publice pe cine critic când vorbesc cu soția în bucătărie. Și de aceea nici nu am comentat public nimic despre acest lucru. Și sper ca și alții să aibă decența ca ceea ce înseamnă viața privată a unui om să rămână așa (…) Nu am discutat public nimic pentru care să îmi fie jenă sau pentru care să tebuiască să imi cer scuze”.
CITEȘTE ȘI: Teodor Atanasiu, huiduit și fluierat la Consiliul Național PNL de la Pitești
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă
Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă Un accident rutier grav a avut loc vineri seara, în jurul orei 18.oo, pe DN7, la Vințu de Jos. Două persoane sunt încarcerate după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan