VIDEO: Ritualul „Spălării Picioarelor”, în Joia Mare, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia
Un ritual înălţător are loc anual, în Joia Mare, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Este vorba despre „Spălarea Picioarelor”, un moment de la Cina cea de Taină când Mântuitorul Isus Hristos a spălat picioarele apostolilor săi. Aşa cum cere rânduiala, cel mai mare spală picioarele celor mai mici, aşa cum a făcut Mântuitorul. Această rânduială deşi este prezentă în cărţile de slujbă, nu este obligatorie.
Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este un moment important din Săptămâna Patimilor, când creştinii învaţă că numai cu iubire îi poţi sluji pe cei din jur, fără să te simţi umilit când îi consideri mai presus de tine.
Ritualul Spălării picioarelor să păstrează anual la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, în Joia Mare, atunci când se rememorează Cina cea de Taină. Când Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor le-a dat porunca: „Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii”.
Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este o pildă de dragoste şi un îndemn dumnezeiesc la smerenie, servire şi iubire de aproape. Ea nu are numai valoarea unei curăţiri legale, exterioare, ci simbolizează purificarea sufletelor. Totodată, ea este menită să realizeze între creştini atmosfera frăţească şi spiritul de jertfă care să ridice în demnitate firea omenească, să topească vrăjmăşiile şi să înmulţească în lume dragostea de aproape şi binefacerea.
Anul acesta, ritualul se va desfăşura cu începere de la ora 20.00, în cadrul Liturghiei Cinei cea de Taină.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Luna APRILIE sau Prier, timp prielnic pentru semănături: Ce semnificație are tradiția „focului viu
Luna APRILIE sau Prier, timp prielnic pentru semănături: Ce semnificație are tradiția „focului viu În tradiția populară, luna aprilie înseamnă timp favorabil prielnic holdelor şi turmelor de vite. În această lună continuă semănăturile de primăvară, se tund oile înainte de a fi urcate la munte, se construiesc sau se repară ţarcurile şi oboarele pentru vite. […]