Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Festivalul Pastoral „Coborâtul Oilor” de la munte la Loman 2024…fără oi

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO| Festivalul Pastoral „Coborâtul Oilor” de la munte la Loman 2024…fără oi

Duminică, 8 septembrie, a avut loc cea de-a XII-a ediție a Festivalului Folcloric Pastoral „Coborâtul Oilor” în Loman, comuna Săsciori. Acest eveniment reușește să adune an de an sute de persoane, care se bucură de tradițiile și obiceiurile pastorale.

Citește și: LIVE VIDEO| A început Târgul Apulum Agraria 2024, la Alba Iulia: Expoziții ale producătorilor locali, demonstrații culinare și ateliere de creație pentru copii

YouTube video

Din păcate, tradiționalul festival s-a ținut anul acesta fără oi. Au fost prezenți doar oieri și evident…politicienii. Expoziția crescătorilor de ovine și târgul de berbeci care trebuia să aibă loc la ora 11.00 a fost anulată din cauza epidemiei de pestă a micilor rozătoare.

Mișcarea ovinelor este restricționată ținând cont de riscul epidemiologic crescut de răspândire a Pestei Micilor Rumegatoare. Reamintim că mai multe focare de boală au fost confirmate la oi din alte județe. Pesta micilor rumegatoare nu a afectat până în prezent oi din județul Alba, iar DSVSA Alba ia toate masurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii„, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt DSVSA Alba.

Cu toate acestea, a fost organizat târgul de produse tradiționale românești, unde participanții s-au bucurat de bunătați locale. De asemenea, au fost prezentate obiceiurile și tradițiile pastorale din zonă.

Evenimentul a continuat cu un spectacol folcloric de excepție susținut de Ansamblul folcloric „Mugurii Lomanului din Loman, Ansamblul „Dorul munţilor din Săsciori, Ansamblul folcloric „Stejarul din Sebeşel acompaniați de formația Adrian Neamțu. De asemenea, pe scenă au urcat Sebastian Emil Stan, Florin Toader, Elena Podean, Ancuta Stănus, Alina Andrei acompaniați de formația New Orkestar.

Reamintim faptul că, tradiţia seculară a păstoritului turmelor, marchează unul dintre cele mai importante momente din calendarul pastoral, respectiv coborâtul oilor de la munte pentru iernat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO| Parada spectaculoasă a Portului Popular de la Gârbova de Sebeș 2024: O convergență multiculturală a sașilor, românilor și romilor

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO| Parada spectaculoasă a Portului Popular de la Gârbova de Sebeș 2024: O convergență multiculturală a sașilor, românilor și romilor Astăzi, 8 septembrie 2024, în centrul comunei Gârbova, a avut loc cea de-a treia ediție a sărbătorii „Parada Portului Popular”, un eveniment menit să celebreze diversitatea culturală tradițională din zonă. Citește și: VIDEO| Festivalul Pastoral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea