Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

VIDEO| Datini și obiceiuri de Florii, cu Daniela Floroian: Ce trebuie să facă tinerele pentru a avea un păr frumos și bogat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Datini și obiceiuri de Florii, cu Daniela Floroian: Ce trebuie să facă tinerele pentru a avea un păr frumos și bogat

Duminică, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, toţi creştinii din lume prăznuiesc Floriile, când este retrăită Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului.

Citește și: Mesaje de FloriiFelicitări de FloriiUrări de Florii

Sărbătoarea de Florii are o mare însemnătate religioasă pentru toţi credincioşii, dar de-a lungul timpului i s-au adăugat şi numeroase superstiţii populare. De fapt, această zi era iniţial dedicată zeiţei romane Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim.

În acest sens, Daniela Floroian, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, a dorit să împărtășească, pentru ziarulunirea.ro, o serie de datini și tradiții care se respectă cu ocazia acestei sărbători.

Citește și: Obiceiuri, superstiţii și tradiții de Florii: Ramurile de salcie sunt așezate înainte de culcare sub pernele fetelor nemăritate

„Sărbătoarea Floriilor este, cred, una dintre cele mai frumoase sărbători tradiționale românești, pentru că, pe de-o parte, se află în prag de Primăvară, pe de alta, se desfășoară cu o săptămână înaintea Nașterii Mântuitorului. Floriile, așa cum le spun și numele, este sărbătoarea florilor. Pomii sunt înfloriți, florile din grădini, multicolore, ne bucură privirea. Ca de obicei, o astfel de sărbătoare este însoțită de o serie de tradiții și, în județul Alba, în majoritatea comunităților, mai ales rurale, membrii acestora merg și adună ramuri de salcie, pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite.

YouTube video

În ziua de Florii, aceste ramuri sunt luate și împletite și puse la icoană, pentru a proteja casa. Există și obiceiul ca muguri din aceste ramuri sfințite în biserică să fie amestecată cu sarea, care se dă animalelor pentru a le proteja de boli, pe întreg parcursul anului și pentru ca aceste animale să ofere produse gospodăriei în care ele sunt crescute.

Citește și: Nume care se sărbătoresc de Florii • Nume de băieți și fete care își sărbătoresc onomastica de Florii

Una dintre cărțile cele mai importante, care aduc în actualitate tradițiile din județul Alba, este o carte scrisă de domnul profesor Avram Cristea și se numește „ Obiceiuri și datini din județul Alba” și ne mărturisește, cu mărturii luate chiar de la persoane din comunitățile respective, ne arată câteva din obiceiurile care se practică cu acest prilej. Sigur că, salcia care crește la noi în țară, este simbolul finicului sau a ramurilor de măslin, care cu ele, în Antichitate, a fost întâmpinat Mântuitorul Iisus Hristos în momentul în care a intrat în Ierusalim și pentru a aminti acest moment foarte important pentru istoria religiilor.

La noi, se folosesc aceste ramuri de Mărțișor, care sunt o bucurie și pentru noi, adulții, dar mai ales pentru copii. De asemenea, aceste ramuri, în ziua de Florii, sunt folosite ca și leacuri băbești, pentru că, se spune dacă te încingi cu mlădioasele ramuri de salcie, sfințite în biserică cu prilejul Floriile, îți trec durerile de șale.
O altă tradiție spune că, dacă înainte de Florii cântă broaștele, înseamnă că vom avea un an călduros, o vară frumoasă, o vară călduroasă. Dacă nu, vara va fi ploioasă. Și tot ca și o tradiție de Florii, majoritatea familiilor merg în cimitir pentru a aduce ramuri de măslin și la mormintele celor dragi.

Citește și: Duminica Floriilor – simboluri creştine, obiceiuri şi tradiţii populare

Pentru tinerele care vor să aibă un păr frumos, lucios și sănătos, dacă în noaptea de Florii se spală pe păr cu apă în care au pus busuioc și apoi apa aceea o aruncă la tulpina unui păr, vor avea un păr lung, frumos și sănătos.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României Deși nu era româncă, odată venită în România ca soție a viitorului rege Ferdinand (numit Ferdinand Întregitorul sau Ferdinand cel Bun) Regina Maria a devenit femeia care a influențat cel mai mult istoria României. În bine! Nepoată atât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea