VIDEO| Datini și obiceiuri de Florii, cu Daniela Floroian: Ce trebuie să facă tinerele pentru a avea un păr frumos și bogat
Datini și obiceiuri de Florii, cu Daniela Floroian: Ce trebuie să facă tinerele pentru a avea un păr frumos și bogat
Duminică, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, toţi creştinii din lume prăznuiesc Floriile, când este retrăită Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului.
Citește și: Mesaje de Florii • Felicitări de Florii • Urări de Florii
Sărbătoarea de Florii are o mare însemnătate religioasă pentru toţi credincioşii, dar de-a lungul timpului i s-au adăugat şi numeroase superstiţii populare. De fapt, această zi era iniţial dedicată zeiţei romane Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim.
În acest sens, Daniela Floroian, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, a dorit să împărtășească, pentru ziarulunirea.ro, o serie de datini și tradiții care se respectă cu ocazia acestei sărbători.
Citește și: Obiceiuri, superstiţii și tradiții de Florii: Ramurile de salcie sunt așezate înainte de culcare sub pernele fetelor nemăritate
„Sărbătoarea Floriilor este, cred, una dintre cele mai frumoase sărbători tradiționale românești, pentru că, pe de-o parte, se află în prag de Primăvară, pe de alta, se desfășoară cu o săptămână înaintea Nașterii Mântuitorului. Floriile, așa cum le spun și numele, este sărbătoarea florilor. Pomii sunt înfloriți, florile din grădini, multicolore, ne bucură privirea. Ca de obicei, o astfel de sărbătoare este însoțită de o serie de tradiții și, în județul Alba, în majoritatea comunităților, mai ales rurale, membrii acestora merg și adună ramuri de salcie, pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite.
În ziua de Florii, aceste ramuri sunt luate și împletite și puse la icoană, pentru a proteja casa. Există și obiceiul ca muguri din aceste ramuri sfințite în biserică să fie amestecată cu sarea, care se dă animalelor pentru a le proteja de boli, pe întreg parcursul anului și pentru ca aceste animale să ofere produse gospodăriei în care ele sunt crescute.
Citește și: Nume care se sărbătoresc de Florii • Nume de băieți și fete care își sărbătoresc onomastica de Florii
Una dintre cărțile cele mai importante, care aduc în actualitate tradițiile din județul Alba, este o carte scrisă de domnul profesor Avram Cristea și se numește „ Obiceiuri și datini din județul Alba” și ne mărturisește, cu mărturii luate chiar de la persoane din comunitățile respective, ne arată câteva din obiceiurile care se practică cu acest prilej. Sigur că, salcia care crește la noi în țară, este simbolul finicului sau a ramurilor de măslin, care cu ele, în Antichitate, a fost întâmpinat Mântuitorul Iisus Hristos în momentul în care a intrat în Ierusalim și pentru a aminti acest moment foarte important pentru istoria religiilor.
La noi, se folosesc aceste ramuri de Mărțișor, care sunt o bucurie și pentru noi, adulții, dar mai ales pentru copii. De asemenea, aceste ramuri, în ziua de Florii, sunt folosite ca și leacuri băbești, pentru că, se spune dacă te încingi cu mlădioasele ramuri de salcie, sfințite în biserică cu prilejul Floriile, îți trec durerile de șale.
O altă tradiție spune că, dacă înainte de Florii cântă broaștele, înseamnă că vom avea un an călduros, o vară frumoasă, o vară călduroasă. Dacă nu, vara va fi ploioasă. Și tot ca și o tradiție de Florii, majoritatea familiilor merg în cimitir pentru a aduce ramuri de măslin și la mormintele celor dragi.
Citește și: Duminica Floriilor – simboluri creştine, obiceiuri şi tradiţii populare
Pentru tinerele care vor să aibă un păr frumos, lucios și sănătos, dacă în noaptea de Florii se spală pe păr cu apă în care au pus busuioc și apoi apa aceea o aruncă la tulpina unui păr, vor avea un păr lung, frumos și sănătos.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 11 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri