Rămâi conectat

Actualitate

VIDEO. Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia a intrat în atenția celui mai important ghid de călătorii din lume, Lonely Planet

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia se afla pe lista destinatiilor din Transilvania vizitate de unul dintre jurnalistii de travel a prestigioasei publicatii Lonely Planet.

alba iuliaCetatea Alba Carolina, dar si imprejurimile, au fost vizitate, timp de doua zile, de unul dintre jurnalistii publicatiei, aflat în periplu prin Transilvania. Regiunea este recomandata de editorii ghidului Lonely Planet drept destinatia numarul 1 de vizitat in 2016.

Jurnalistul s-a aratat interesat de zestrea culturala materiala si imateriala adapostita intre zidurile Cetatii Alba Carolina. A cutreierat fortificatia in lung si-n lat, a batut traseele turistice la pas, a admirat elementele de arhitectura cu care sunt inzestrate portile Cetatii, dar si Catedrala Romano-Catolica, edificiu cu elemente constructive si decorative specifice stilurilor romanic, gotic, renascentist si baroc. In imediata apropiere, a poposit in Catedrala in care s-au incoronat Regii Romaniei Mari, Ferdinand si Maria.

Una dintre fotografiile postate pe Twitter dupa vizita la Alba Iulia surprinde tocmai cele doua axe spirituale din incinta Cetatii, Catedrala Incoronarii si Catedrala Romano-Catolica. „Biserici, cu curti ingrijite si ruine din epoca romana, toate incluse în Cetatea Alba Iulia“, scrie jurnalistul in descrierea imaginii.

Intr-o alta imagine este surprins ceremonialul de schimbare a Garzii Cetatii, unic in Romania.

„Ploaie sau soare (in acest caz, ploaie), ceremonialul  schimbarii garzii se intampla zilnic, la pranz (n.a.la ora 12, pe traseul dintre Poarta a IV-a si a III-a a fortificatiei), noteaza jurnalistul.

Cercetatorul Lonely Planet s-a aratat interesat sa descopere artefactele fascinante adapostite de fostul Palat Babilon, in care functioneaza acum Muzeul National al Unirii; de exponatele din Sala Unirii care amintesc de momentul 1 Decembrie 1918, cand aici s-a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania, de cele de etnografie specifice zonei; dar si de urmele Principiei castrului roman de la Apulum (n.a. cladirea Comandamentului Legiunii a XIII – a Gemina), valorificate in Muzeul roman „Principia“.

Scriitorul faimoasei publicatii a tinut sa descopere Batthyaneum-ul, una dintre cele mai importante institutii documentare din Europa, un „paradis“ al cartilor rare.

Jurnalistul de travel a explorat si zonele perimetrale, cum ar fi „Transalpina de Mamut“, una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din Romania.

Ghidul in care va fi prezentata si Cetatea din Cealalta Capitala a Romaniei va fi lansat de editorii Lonely Planet in cursul anului viitor.

Transilvania, pe primul loc in topul Lonely Planet

Transilvania este recomandata in ultima editie a ghidului, lansata in toamna anului trecut, drept cea mai buna regiune din lume de vizitat in 2016.

„Lasati crucifix-ul si scapati de usturoi-nu aveti nevoie in Transilvania de azi, care distruge stereotipurile mai rapid decat da din aripi un liliac iesit din iad. Da, caii si carutele inca huruie in zona rurala impadurita, dar in curand vor imparti sosele cu taxiuri Uber…Priviti dincolo de tricourile cu Contele Dracula si veti observa un numar in crestere de galerii de arta, statiuni de schi de buna calitate si ture in natura epice“, se spune in prezentarea facuta de Lonely Planet despre Transilvania.

Filmul in care este prezentata Transilvania il puteti viziona mai jos. 

Lonely Planet este considerat cel mai bun ghid de calatorii din lume. Publicatia editeaza peste 500 de titluri ce au ca tema calatoriile, in mai multe limbi.

Sura Viziteazaalbaiulia.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea