VIDEO | Bilanț sumbru pe șoselele din județul Alba: 13 persoane decedate în accidente rutiere în primele 9 luni ale anului 2024
VIDEO | Bilanț sumbru pe șoselele din județul Alba: 13 persoane decedate în accidente rutiere în primele 9 luni ale anului 2024
Azi, 7 noiembrie 2024, la sediul Insepctoratului de Poliție Județean Alba a avut loc o conferință de presă cu tema siguranța rutieră și combaterea comportamentului agresiv în trafic.
La aceasta au participat comisar șef de poliție Constantin Ilea, împuternicit șef al inspectoratului, inspector principal Grindeanu Marius, ofițer specialist în cadrul Serviciului Rutier și inspector principal Florea Claudiu, împuternicit șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, fiind prezentate următoarele aspecte:
Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, în primele 9 luni ale anului 2024, a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum și reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezențe active pe principalele drumuri naționale, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere.
Județul Alba este traversat de 103 kilometri de autostradă: (Autostrada A1 – km. 292 -limita județul Sibiu – 330 – limita județul Hunedoara, autostrada A10 -intersecție cu A1 – km. 0-65- limită județul Cluj și de 448,297 kilometri de drumuri naționale( D.N.1, D.N.7, D.N.14B, D.N.67C, D.N.74, D.N.74A, D.N.75, DN 1R și varianta de ocolire a municipiului Alba Iulia);
Rețeaua de drumuri județene pe raza județului Alba însumează o lungime de 831,561 km, din care 34,200 km sunt sectoare de drumuri județene, administrate de orașe și municipii, iar drumurile comunale totalizează un număr de 1.603 kilometri.
În primele 9 luni ale anului 2024, în județul Alba s-au produs 40 de accidente grave de circulație, cu 4 mai puține decât în perioada similară a anului trecut, care s-au soldat cu 13 persoane decedate, cu una mai puțin față de 2023, 31 de persoane rănite grav, cu 4 mai puține decât în perioada similară a anului 2023 și cu 16 persoane rănite ușor, cu una mai mult decât în anul precedent.
Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în mediul urban (22), iar acestea s-au soldat cu 5 persoane decedate, 19 persoane rănite grav și 9 rănite ușor.
În medul rural s-au produs 8 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 11 persoane și rănirea ușoară a 7 persoane.
Pentru mediul urban, cele mai multe accidente grave s-au produs în Alba Iulia (8), urmată de Aiud (4), Sebeș, Câmpeni și Baia de Arieș (câte două accidente). În Blaj, Zlatna și Cugir s-a produs câte un accident grav, iar în restul localităților urbane din județ nu au fost înregistrate accidente grave de circulație.
În mediul rural, cele mai multe s-au produs în Miraslău, Lupşa, Săsciori şi Pianu de Jos, fiecare cu câte două accidente rutiere grave.
Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulație, în primele 9 luni ale anului 2024, au fost viteza neadaptată la condițiile de drum (11 accidente), neacordarea de prioritate pietonilor (4 accidente), nerespectare distanta între vehicule (4 accidente) și alte abateri săvârșite de conducătorii auto (un accident).
Pe Drumul Național 1 s-au produs 4 accidente grave de circulație, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 3, iar pe Drumul Național 7 nu a avut loc nici un accident grav de circulație.
În ceea ce privește situația accidentelor ușoare de circulație, în primele 9 luni ale anului 2024 s-au înregistrat 249 de astfel de accidente, care s-au soldat cu rănirea ușoară a 315 persoane.
Principalele cauze ale producerii accidentelor ușoare au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor, nerespectare distanței între vehicule și neacordarea de prioritate pietonilor;
În primele 9 luni au fost reținute un număr de 1.065 de permise de conducere și aplicate peste 22.000 de sancțiuni contravenționale, pentru abaterile comise de conducătorii auto.
Dintre acestea, 37 de sancțiuni contravenționale au fost pentru conducere agresivă.
Au fost reținute un număr de 20 de persoane, pentru săvârșirea de infracțiuni privind circulația pe drumurile publice, în toate cazurile, măsura fiind urmată de măsura preventivă a controlului judiciar.
Prevenirea și combaterea violenței rutiere reprezintă o prioritate majoră pentru Inspectoratul de Poliție Județean Alba. Acest fenomen nu doar că pune în pericol viețile participanților la trafic, dar creează și un climat de nesiguranță pe drumurile publice.
Coroborat cu creșterea numărului de autovehicule înmatriculate în județ (peste 190.000) precum și cu creșterea numărului de posesori de permise de conducere (peste 160.000) este mai mult de cât oricând nevoie ca toți conducătorii auto să manifeste o atitudine corectă și să sprijine la creșterea siguranței în trafic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU la o anexă gospodărească din Baia de Arieș: Intervin pompierii cu mai multe autospeciale
INCENDIU la o anexă gospodărească din Baia de Arieș: Intervin pompierii cu mai multe autospeciale Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 20.30, la o anexă gospodărească din Baia de Arieș. Intervin pompierii din Câmpeni și SVSU Baia de Arieș. Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU la o locuință din Valea Lungă: Intervin […]