VIDEO| Au început lucrările la primul heliport civil din județul Alba: „Este o lucrare necesară pentru infrastructura de sănătate a Municipiului Blaj”
VIDEO| Au început lucrările la primul heliport civil din județul Alba: „Este o lucrare necesară pentru infrastructura de sănătate a Municipiului Blaj”
Județul Alba are parte de o premieră, în Municipiul Blaj au început lucrările pentru construcția primului geliport civil din județul Alba, urmând să fie finalizat, inclusiv autorizat, până la finalul anului 2022.
Heliportul, care va fi cel mai modern din județul Alba, va deservi cu prioritate sistemul public de sănătate, dar va fi folosit și pentru transportul de marfă sau de persoane, precum și pentru zboruri private, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
„În spatele meu, am început de câteva zile lucrările pentru heliportul de care, bineînțeles, ați auzit cu toții, lucrare care va dura aproximativ trei luni de zile, care este o lucrare necesară pentru infrastructura de sănătate, în primul rând, a Municipiului Blaj.
Heliportul va deservi toată zona Târnavelor și este o lucrare pe o colaborare cu Consiliul Județean, 50% Primăria Blaj, 50% Consiliul Județean.
Valoare e undeva în jur de 2.500.000 de lei, valoarea nu este foarte mare și cred că suntem în momentul în care pentru Blaj este o necesitate.
Mă bucur că la Blaj putem să facem proiecte în premieră, așa cum este și Sala Polivalentă, așa cum este și acest heliport și, până la urmă, sunt proiecte necesare dezvoltării comunității noastre și întregii zone pe care o deservim, zona Târnavelor.
Deci nu sunt premiere de dragul premierelor, sunt premiere absolut necesare pentru de infrastructură solidă pentru orașul european pe care ni-l dorim cu toții, pe care lucrăm de mulți ani și încă mai avem pași de parcurs.
După finalizare acestuia, autorizarea durează, din păcate, ca timp, destul de mult, adică între patru și șase luni, deci, probabil undeva spre sfârșitul anului, octombrie, noiembrie, decembrie va fi finalizat adică cu drept de aterizat, decolat, de a face curse.
Pe el va putea ateriza, va putea decola orice fel de elicopter autorizat de Autoritatea Aviatică Românească, indiferent că este civil sau militar și indiferent de capacitate.
Este un heliport care va deservi, pe de o parte, infrastructura de sănătate, respectiv cazurile deosebit de grave și, sper să fie cât mai puține, dar va fi pus și la dispoziția firmelor din platforma noastră industrială pentru aprovizionări de mici materiale, chiar și pentru o mai ușoară deplasare a acestora în anumite momente„, a transmis Gheorghe Rotar, primarul Municipiului Blaj.
Încercăm ca funcțiunea lui să fie la maxim, exploatarea lui să fie la maxim și în toate domeniile vieții care apar.
Referitor la alte investiții în ceea ce privește heliportul, primarul a răspuns că „deocamdată finalizăm heliportul, îl autorizăm și, după aceea, pe parcurs, vom vedea dacă numărul de zboruri și tot ce presupune, ca să putem să mai construim și altceva„.
„Heliportul va fi prevazut cu:
- drum acces
- platforma heliportuara
- camera remiza personal
- parcare de 129 mp
- o unitate moibila de stingere a incendiilor compusa din:
- rezervor de apa
- generator de spuma
- motopompa
Structura
- Pamant stabilizat cu lianti hidraulici– 20 cm stabilizat cu lianti
- Geotextil 300gr/mp
- Fundatie balast – 25 cm
- Balast stabilzat cu lianti hidraulici – 15 cm
- Imbracaminte beton rutier – 20 cm din BcR 3,5
STADIU FIZIC REALIZAT LA 15.04.2022
- Pamant stabizat cu lianti hidraulici – 100 %
- Montat geotextil – 100%
- Fundatie balast – 50 %„, a declarat pentru Ziarul Unirea, Sorin Săbăduș, arhitectul șef al Municipiului Blaj.
Heliportul va fi construit la intrarea în municipiul Blaj dinspre Alba Iulia, în zona Stației Lukoil, toate procedurile de expropriere fiind finalizate, terenul intrând deja în domeniul public al municipiului Blaj!
Pentru ca, în situaţii de urgenţă (inundaţii, înzăpeziri, cutremure, incendii de suprafaţă, accidente cu victime multiple sau stare de război etc.), elicoptere care execută acest gen de misiuni să poată ateriza, heliportu. este dimensionat pentru cel mai mare elicopter care operează în ţară -MI-17, în acest moment, creându-se astfel posibilitatea ca orice tip de elicopter să poată ateriza pe heliport.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Târgul de Crăciun 2024, un succes „Made in Aiud”, cu personaje de basm, lângă una dintre cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania
Târgul de Crăciun 2024, un succes „Made in Aiud”, cu personaje de basm, lângă una dintre cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania La Aiud a venit iarna, dar fără zăpadă. De câteva zile, luminile de sărbători au fost aprinse, strălucind pe străzile municipiului și mai ales în centrul istoric, Piaţa Consiliul Europei, unde s-a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 10 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri