Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Au început lucrările la primul heliport civil din județul Alba: „Este o lucrare necesară pentru infrastructura de sănătate a Municipiului Blaj”

Publicat

în

VIDEO| Au început lucrările la primul heliport civil din județul Alba: „Este o lucrare necesară pentru infrastructura de sănătate a Municipiului Blaj”

Județul Alba are parte de o premieră, în Municipiul Blaj au început lucrările pentru construcția primului geliport civil din județul Alba, urmând să fie finalizat, inclusiv autorizat, până la finalul anului 2022.

Heliportul, care va fi cel mai modern din județul Alba, va deservi cu prioritate sistemul public de sănătate, dar va fi folosit și pentru transportul de marfă sau de persoane, precum și pentru zboruri private, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Elit - Gustul Desăvârșit

În spatele meu, am început de câteva zile lucrările pentru heliportul de care, bineînțeles, ați auzit cu toții, lucrare care va dura aproximativ trei luni de zile, care este o lucrare necesară pentru infrastructura de sănătate, în primul rând, a Municipiului Blaj.

Heliportul va deservi toată zona Târnavelor și este o lucrare pe o colaborare cu Consiliul Județean, 50% Primăria Blaj, 50% Consiliul Județean.

Valoare e undeva în jur de 2.500.000 de lei, valoarea nu este foarte mare și cred că suntem în momentul în care pentru Blaj este o necesitate.

Mă bucur că la Blaj putem să facem proiecte în premieră, așa cum este și Sala Polivalentă, așa cum este și acest heliport și, până la urmă, sunt proiecte necesare dezvoltării comunității noastre și întregii zone pe care o deservim, zona Târnavelor.

Deci nu sunt premiere de dragul premierelor, sunt premiere absolut necesare pentru de infrastructură solidă pentru orașul european pe care ni-l dorim cu toții, pe care lucrăm de mulți ani și încă mai avem pași de parcurs.

După finalizare acestuia, autorizarea durează, din păcate, ca timp, destul de mult, adică între patru și șase luni, deci, probabil undeva spre sfârșitul anului, octombrie, noiembrie, decembrie va fi finalizat adică cu drept de aterizat, decolat, de a face curse.

Pe el va putea ateriza, va putea decola orice fel de elicopter autorizat de Autoritatea Aviatică Românească, indiferent că este civil sau militar și indiferent de capacitate.

Este un heliport care va deservi, pe de o parte, infrastructura de sănătate, respectiv cazurile deosebit de grave și, sper să fie cât mai puține, dar va fi pus și la dispoziția firmelor din platforma noastră industrială pentru aprovizionări de mici materiale, chiar și pentru o mai ușoară deplasare a acestora în anumite momente„, a transmis Gheorghe Rotar, primarul Municipiului Blaj.

Încercăm ca funcțiunea lui să fie la maxim, exploatarea lui să fie la maxim și în toate domeniile vieții care apar.

Referitor la alte investiții în ceea ce privește heliportul, primarul a răspuns că „deocamdată finalizăm heliportul, îl autorizăm și, după aceea, pe parcurs, vom vedea dacă numărul de zboruri și tot ce presupune, ca să putem să mai construim și altceva„.

Heliportul va fi prevazut cu:

 • drum acces
 • platforma heliportuara
 • camera remiza personal
 • parcare de 129 mp
 • o unitate moibila de stingere a incendiilor compusa din:
  • rezervor de apa
  • generator de spuma
 • motopompa

Structura

 • Pamant stabilizat cu lianti hidraulici– 20 cm stabilizat cu lianti
 • Geotextil 300gr/mp
 • Fundatie balast – 25 cm
 • Balast stabilzat cu lianti hidraulici – 15 cm
 • Imbracaminte beton rutier – 20 cm din BcR 3,5

STADIU FIZIC REALIZAT LA 15.04.2022

 • Pamant stabizat cu lianti hidraulici – 100 %
 • Montat geotextil – 100%
 • Fundatie balast – 50 %„, a declarat pentru Ziarul Unirea, Sorin Săbăduș, arhitectul șef al Municipiului Blaj.

Heliportul va fi construit la intrarea în municipiul Blaj dinspre Alba Iulia, în zona Stației Lukoil, toate procedurile de expropriere fiind finalizate, terenul intrând deja în domeniul public al municipiului Blaj!

Pentru ca, în situaţii de urgenţă (inundaţii, înzăpeziri, cutremure, incendii de suprafaţă, accidente cu victime multiple sau stare de război etc.), elicoptere care execută acest gen de misiuni să poată ateriza, heliportu. este dimensionat pentru cel mai mare elicopter care operează în ţară -MI-17, în acest moment, creându-se astfel posibilitatea ca orice tip de elicopter să poată ateriza pe heliport.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare