Rămâi conectat

Actualitate

Victor Ponta: ”34.654 de persoane vor fi radiate din listele electorale permanente”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

Premierul Victor Ponta a prezentat în urmă cu puțin timp datele primite de la Ministerul Administrației și Internelor şi Ministerul de Externe, transmise Curţii Constituţionale.

Acesta a declarat că, din datele primite de la MAI, vor fi radiate de primari din listele electorale permanente  34.654 de persoane dintre care 512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului.

În documentul transmis Curții Constituționale de către Guvern se precizează:
”Conform cornunicării primite de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul M.A.I. (Anexa nr.1), 34.654 persoane trebuie radiate de către primari și serviciile publice comunitare de evidența persoanelor din subordinea consiliilor locale, din listele electorale permanente utilizate la referendumul național din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea președilntetui României. Astfel:
a) Persoane decedate – 26.066 (19.886 identificate în evidențele I.N.S., C.N.P.P., C.N.A.S., respectiv 6.180 în R.N.E.P.)
b) Persoane având statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate (CRDS) – 4.475 (3.891 identificate in evidențele D.G.P., respectiv 584 în R.N.E.P.)
c) Persoane care au pierdut cetățenia română – 151
d) Persoane fără drept de vot, care și-au pierdut drepturile electorale în baza reglementărilor legale în vigoare – 3.414 (2.987 identificate în evidențele A.N.P., respectiv 427 în R.N.E.P.)
e) Persoane bolnave psihic, care și-au pierdut drepturile electorale în baza reglementărllor legale în vigoare – 199
f) Persoane cu corecții CNP (operare eronată, rectificare cifră aferentă sexului sau datei nașterii, la oficiile de stare civilă) – 349

Un numar de 512.379 persoane ale căror acte de identitate (carte de identitate, buletin de identitate sau carte de identitate provizorie) au expirat și nu au fost reînnoite până în ziua votului inclusiv, intormație cornunicată de către Direcția Generală pentru Relațiile cu instituțiile Prefectului nr.1611627/19 august 2012 (Anexa nr. 2). Conform art.8 alin.(2) din Legea nr. 370/2004, la întocmirea listei electorale permanente este obligatorie menționarea tipului, seriei și numărutui actului de identitate.
Date primite de la Ministerul Afacerilor Externe – din datele centralizate până în acest moment, primite de catre M.A.E. de la autoritățile străine ale altor state și misiunile diplomatice ale României, totalul cetățenilor români cu drept legal de ședere în afara României este de 3.052.397 persoane, din care:
a) 1.101.809 cetățeni români majori cu drept legal de ședere, conform datelor oficiale furnizate de autoritățile din 17 state (Anexa nr. 3);
b) 1.468.369 cetățeni români cu drept legal de ședere, conform datelor oficiale furnizate de autoritățile din 29 de state (Anexa nr 4). Precizăm că în cazul acestei categorii de cetățeni, datele oficiale primite nu fac distincția între cetățenii români majori și cei; minori. În conformitate cu datele oficiale ale Institutului Național de Statistică existente la dosarul cauzei (Adresa nr. 5270/01 august 2012) populația României are un procent general de 18,3% minori.
c) 482.219 cetățeni români cu drept legal de ședere, conform evaluărilor făcute de către misiunile diplomatice ale României în alte 44 de state (Anexa nr. 5). Aceste evaluări au fost realizate în lipsa unor comunicări oficiale ale autorităților statelor de reședință sau urmare a unor comunicări incomplete, autorități care nu au răspuns cu acuratețe solicitărilor formulate. Nici în privința acestei din urmă categorii de persoane nu deținem informații oficiale privind numărul celor majori și al celor minori, putând fi aplicat același raționament ca la punctul de mai sus.

Precizare importantă: din numărul total de 3.052.397 persoane comunicat de către Ministerul Afacerilor Externe, 469.810 sunt cetățeni români cu domiciliul în străinătate. Dintre cei 469.810 cetățeni cu domiciliul în străinătate, 4.475 se regăseau încă în listele electorale la data de 10 iulie 2012 și sunt menționați în prezenta la pct.I lit.b. (Anexa nr. 6)”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea