VEZI: Ce vrea să facă Primăria Alba Iulia în Cetate, pentru confortul locuitorilor și pentru atragerea de turiști
Primăria Alba Iulia a publicat, pentru etapa de dezbatere publică, documentația actualizată a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona protejată a Cetății. Planșa de reglementări urbanistice și descrierea propunerilor pot fi consultate pe site-ul Primăriei Municipiului Alba Iulia, la afișierul primăriei și în cadrul Serviciului de Urbanism.
Cetățenii sunt invitaţi să îşi exprime opiniile cu privire la reglementările de urbanism propuse, în perioada 16 ianuarie – 16 februarie 2015, la sediul Primăriei Alba Iulia. Sugestiile și observațiile se pot depune în scris la camera 4 sau pe adresa de email [email protected]
Potrivit documentației, propunerile de dezvoltare a zonei protejate a Cetăţii Alba Iulia sunt concentrate pe două categorii de populaţie, respectiv turiştii şi cetăţenii oraşului şi ai judeţului pentru care sunt prevăzute o serie de servicii integrate.
În stabilirea serviciilor pentru albaiulieni, se vor avea în vedere diverse caracteristici socio-demografice ale populaţiei cum ar fi distribuţia pe grupe de vârstă şi nivelul de educaţie, precum şi diversele opinii exprimate atât de locuitorii zonei, cât şi de reprezentanţii diverselor instituţii publice şi private intervievaţi. Serviciile pentru turişti sunt stabilite în funcţie de caracteristicile turismului în zona Cetate Alba Iulia şi de opiniile exprimate de diverşi actori locali (reprezentanţi ai instituţiilor publice, ONG-uri sau agenţi economici) şi de turişti.
*Dezvoltarea de activităţi cultural-artistice
Pentru ca cetăţenii oraşului, în special pentru copiii, dar și turiştii să beneficieze de cât mai multe momente plăcute în Cetatea Alba Carolina se propune: amenajarea de spaţii în zona de şanţuri pentru diferite ateliere de creaţie care să fie accesibile publicului atât pentru cumpărarea de produse, cât şi pentru a putea vizita cum sunt făcute acestea. În aceste ateliere ar trebui ca artiştii să poată fi văzuţi „la lucru” şi, acolo unde se poate, să fie realizate demonstraţii de realizare a diverselor produse. Se poate crea o zonă dedicată acestor produse care să fie promovată sau diverse zone dedicate câte unui tip de activitate artistică care să fie cunoscute de către toţi cei interesaţi şi promovate corespunzător. În aceste ateliere ar trebui să lucreze artişti locali (din oraş/judeţ) astfel încât să fie promovate produsele locale. Pentru a face vizibilă munca lor într-o măsură mai mare, de câteva ori pe an ar trebui să li se ofere posibilitatea de a îşi expune munca în zona centrală a cetăţii.
Luând în considerare caracteristicile sezoniere ale turismului în zona Cetatea Alba Iulia, aceste ateliere pot oferire reprezentanţii pentru turişti în aceste perioade, dar şi tabere pentru copii pentru perioade ce pot merge de la un weekend la una-două săptămâni.
În perioada anului şcolar, copii din oraş şi din judeţ pot veni şi să ia parte la activităţile acestor ateliere astfel încât să îşi dezvolte abilităţile artistice. Având în vedere paleta largă de activităţi cultural-artistice ce pot fi organizate, fiecare dintre copii îşi poate găsi o activitate în care să fie implicat. Cu cât vor fi mai mulţi copiii în cetate, cu atât şi numărul adulţilor care îi vor însoţi va creşte.
*Dezvoltarea de activităţi sportive
Este cunoscut faptul că practicarea diverselor tipuri de activităţi sportive este atât o modalitate de petrecere a timpului liber, cât şi una de relaxare şi de asigurare a unui stil de viaţă sănătos, este prevăzută crearea de facilităţi de practicare a diverselor sporturi, care să fie accesibile tuturor atât din punct de vedere al proximităţii, cât şi al costurilor.
În acest scop, spaţiile dedicate practicării diverselor sporturi din zona şanţurilor ar trebui dezvoltate şi amenajate şi pentru perioada sezonului rece prin acoperirea lor temporară (structuri gen cort sau balon). În limita spaţiului disponibil, pot fi concesionate spaţii care să fie amenajate de către diverşi agenţi economici pentru practicarea diverselor sporturi, dar şi unele publice care să poată fi accesibile şi celor cu posibilităţi materiale reduse.
*Crearea de noi activităţi de cunoaştere a trecutului istoric
Având în vedere că există încă multe alte aspecte istorice importante (Cetatea romană, Cetatea de tip Vauban), necunoscute suficient publicului, este util ca să fie organizate o serie de activităţi de promovare a lor. În plus, şi istoria judeţului constituie o atracţie importantă pentru turişti.
În prezent există o serie de spectacole de teatru realizate de personalul Muzeului Unirii şi de cei ai SC Corint care constituie o atracţie importantă pentru turişti, dar şi pentru locuitorii oraşului. De asemenea sunt organizate dezbateri cu ocazia evenimentelor istorice marcante pentru viaţa cetăţii – 1 decembrie. În afara acestor evenimente, o sursă de atracţie pentru turişti o poate constitui proiecţia de filme documentare despre evenimente istorice, dar şi despre diverse descoperiri arheologice importante (cum ar fi Plăcuţele de la Tărtăria descoperite pe raza judeţului).
Pentru cetăţenii oraşului, importantă ar fi organizarea de dezbateri pe diverse teme istorice la care să fie invitaţi diferiţi istorici sau arheologi. Aceste dezbateri pot fi organizate şi pentru copii astfel încât lecţiile de istorie să fie interactive, dar şi pentru seniori care ar avea astfel o oportunitate de a comenta evenimentele, dar şi de a împărtăşi din experienţa lor.
De asemenea, pentru elevii care vizitează Cetatea Alba Iulia, ar fi utilă crearea unor evenimente interactive de descoperire a istoriei zonei care să cuprindă atât dezbateri, cât şi spectacole sau proiecţii de documentare.
Pentru a trage mai mulţi turişti, este necesar ca să fie acordată o conotaţie istorică mai pregnantă zonei şanţurilor, prin desfăşurarea unor evenimente în interiorul acesteia.
*Centre integrate de servicii sociale
O modalitate utilă și plăcută de a petrece timpul liber atât pentru copii, cât şi pentru vârstnici ar putea fi înființarea unui centru multifuncţional, pe modelul celor dezvoltate de către Fundaţia Principesa Margareta, în care vârstnicii să fie cei care oferă suport copiilor /tinerilor în realizarea diverselor activităţi (realizarea temelor, realizarea diverselor activităţi cultural-artistice). Astfel, persoanele vârstnice se simt utile, iar copii /tinerii beneficiază de experienţa celor mai experimentaţi. În cadrul centrului multifuncţional pot fi organizate şi activităţi separate pentru cele două categorii de beneficiari.
*Servicii de petrecere a timpului liber pentru tineri
Se propune concesionarea de spaţii pentru amenajarea de cluburi /cafenele /discoteci pentru ca tinerii să poată să se distreze, aceasta fiind și o bună oportunitate de a anima Cetatea seara.
*Dezvoltarea serviciilor pentru turişti
Studiile efectuate în ace domeniu relevă faptul că în Cetatea Alba Iulia este necesară dezvoltarea serviciilor de servire a mesei și serviciilor de cazare, cel puțin în perioada mai – octombrie.
Astfel, numărul agenţilor economici care oferă astfel de servicii trebuie să crească, iar acestea să se adreseze unor categorii diverse de populaţie, atât din punct de vedere al preparatelor culinare oferite, cât şi al veniturilor.
*Crearea unui turism de afaceri
Pentru perioadele în care numărul turiştilor scade, ar fi utilă dezvoltarea unui turism de afaceri specializat pe organizarea de conferinţe sau a unuia dedicat pregătirii sportive.
*Dezvoltarea de servicii turistice integrate
Pentru atragerea unui număr cât mai mare de turişti, ar fi utilă dezvoltarea unor servicii integrate care să meargă de la informare turistică asupra zonei Cetăţii, la oferirea de pachete turistice pentru petrecerea timpului liber în judeţ.
Acest lucru s-ar putea realiza prin încheierea de parteneriate cu hotelurile care pot promova diferite trasee turistice care să îi atragă pe cei care vin în oraş să rămână mai multe zile; dezvoltarea de materiale promoţionale specifice zonei care să aducă fonduri autorităţilor publice; promovarea unui turism cultural în Cetate, iar biblioteca Batthyaneum să devină un obiectiv în cadrul acestuia. Sunt necesare însă investiţii în securizarea clădirii şi angajarea de personal. Biblioteca nu se pretează la un turism de masă, ci are un scop pronunţat ştiinţific.
De asemenea, pentru a creşte atractivitatea Cetăţii pentru turişti se propune dezvoltarea unui card turistic unde să fie acordate reduceri pentru intrarea la muzee şi alte puncte de interes, precum şi la servirea mesei sau achiziţionarea de produse din magazinele aflate în cetate.
În document se mai precizează că direcţiile prioritare de dezvoltare sunt: integrarea funcţională în zonă și oraş; diversificarea funcţională şi asigurarea unor activităţi complementare diurn/ nocturn şi sezonier; forme diversificate de turism pentru diferite categorii; integrarea in circuite turistice regionale, naţionale, internaţionale; crearea de locuri de muncă în servicii cultural-turistice, loisir etc.; reabilitarea și valorificarea deplină a patrimoniului – bastioane, ruine antice, raveline etc.; reabilitarea reţelei stradale adiacente zonei; asigurarea accesului persoanelor cu mobilitate redusă; promovare, semnalizare optimizată etc.; prioritate pentru mobilitate blândă (bicicletă, role etc.); creare cadru instituţional pentru un management eficient al „Cetăţii”; parteneriate extinse; atragere de fonduri europene.
Găsiți aici textul integral: ACTUALIZAREA PLANULUI URBANISTIC ZONAL – ZONA PROTEJATA CETATEA ALBA IULIA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana