Vești bune pentru românii cu credite în lei: Indicele ROBOR are o ușoară scădere. Care este cotația zilei de luni
Vești bune pentru românii cu credite în lei: Indicele ROBOR are o ușoară scădere. Care este cotația zilei de luni
Indicele ROBOR la 3 luni, după care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut în cursul zilei de luni la 6,85% pe an, de la 6,87%, cât a fost vineri, arată datele Băncii Naționale a României.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,19%, de la 7,20% anterior, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,56% de la 7,58%, vineri.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
”Înseamnă o creștere. Banca Centrală Europeană a ținut dobânda negativă, mă refer la dobânda de referință, timp de 10 ani. Un deceniu, dobânda BCE a fost cu minus. Din fericire pentru România, noi avem puține credite în euro, ponderea fiind creșterea creditelor în lei, raportul fiind de 75% la 25% din total creditare, înseamnă o marjă a băncii plus acest EUROBOR. Cu cât indicele EURIBOR crește de la lună la lună, și a crescut foarte mult în ultimele șase luni, cu atât ratele cresc, așa cum se întâmplă și cu ROBOR-ul”, a declarat Elena Cristian la postul de televiziune România TV.
Depinde și de curs
Analistul a precizat că, ”dacă până acum creșteau doar ratele la creditele în lei, nu și la depozite la fel de mult, acum cresc și ratele la dobânzile în euro. Iar acest lucru este mult mai împovărător. De ce? Pentru că depinde și de curs. În cazul în care cursul nu este stabil, o creștere de curs înseamnă un cost mai mare pentru cel care plătește, pentru că nu suntem plătiți în euro, nu suntem în zona euro, nu se iau salarii în euro, deci trebuie să cumperi euro, să cumperi valută pentru a-ți plăti rata”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice”
Radu Georgescu: „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice” „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice”, afirmă, tăios, economistul Radu Georgescu. „Unii spun […]
Profesorul Cristian Păun: ”Este blocaj general pe zona autostrăzilor, totul s-a oprit. Se așteaptă rezultatul alegerilor. În funcție de ele, totul va fi blocat sau totul va merge mai departe”
Profesorul Cristian Păun: ”Este blocaj general pe zona autostrăzilor, totul s-a oprit. Se așteaptă rezultatul alegerilor. În funcție de ele, totul va fi blocat sau totul va merge mai departe” Profesorul Cristian Păun este de părere că blocajul general pe șantierele autostrăzilor din România va dura până la aflarea rezultatelor pentru alegerile prezidențiale 2025, turul […]
VIDEO | Atmosferă de iarnă adevărată pe Transfăgărășan: Drumarii nu renunță, însă, la obiectivul deschiderii spectaculosului drum până la sfârșitul lunii mai 2025
Atmosferă de iarnă adevărată pe Transfăgărășan: Drumarii nu renunță, însă, la obiectivul deschiderii spectaculosului drum până la sfârșitul lunii mai 2025 Atmosfera pe Transfăgărășan este de iarnă adevărată. Citește și: FOTO | A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate Ninge de trei zile în Făgăraș și astfel a devenit posibil peisajul […]